választás

2020.04.07. 12:00

Megtiszteltetés, ha valaki a címet viseli

Ismeretes, hogy Monspart Saroltát javasolják a nemzet sportolói társaságuk új tagjának.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

A 75 éves legenda az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legjelentősebb szervezője. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

Az első körben

A választásra jogosult tizenegy tag a napokban döntött arról, hogy kit választ új tagnak, és az előírásoknak megfelelően valamennyien idejében megkapták az értesítést az eljárás menetéről.

– A járványhelyzet miatt természetesen nem ültek össze a nemzet sportolói, hanem mindenki telefonon szavazott. A szavazás menete azzal kezdődött, hogy a tagokat egyesével felhívtam, akik ekkor mindannyian javaslatot tehettek arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a nemzet sportolója legyen – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd hozzátette, hogy mindez jegyzőkönyv általi hitelesítéssel történt, és egy ember több javaslattal is élhetett. – Miután mindenki elmondta a jelöltjeit, készült egy összesítés, és a második körben már ezt a listát ismertettem külön-külön minden taggal, ők pedig a megadott személyek közül választhatták ki a jelöltjüket. A tagok előzetesen konzultálhattak egymással, döntésükben természetesen senki sem befolyásolta őket. Végül az első körös szavazás egyből sikeresnek bizonyult, és a szavazás eredményeként a nemzet sportolói Monspart Saroltát választották meg új tagnak maguk közé.

Minél gyorsabban

– A Nemzet Sportolója egy kitüntető cím Magyarországon, amivel megbecsülésünket és hálánkat fejezzük ki olyan sportolónagyságaink előtt, akik nem csupán pályafutásukkal, de azt követően is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében. Monspart Sarolta ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel, aki egész életútjával szolgálta nemcsak saját sportágai, de az egyetemes magyar sport érdekeit is – fogalmazott az államtitkár.

Szabó Tünde kiemelte: fontos, hogy ilyen esetekben minél gyorsabban bekerülhessen az új tag a nemzet sportolói közé, ezért miután hivatalosan is megvizsgálják, hogy nem áll-e fenn érdemtelenség, a javaslatot a kormány elé terjesztik, és amikor a kormány elfogadja – akár már néhány héten belül –, hivatalossá válhat a döntés.

Egy életen át

A jelöltek között emlegették dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok (München, 1972, kötöttfogás, 82 kg) birkózót, akit mindennapjai megyénkhez is kötnek, továbbá Jónyer Istvánt, a Miskolcon született és a pályafutását a DVTK-ban kezdő négyszeres világbajnok asztaliteniszezőt is.

– Különösebben nem foglalkoztam a választással – mondta lapunknak Hegedűs Csaba. – Természetesen gratulálok Saroltának, rettenetesen nagy dolog a nemzet sportolójának lenni. Magam a pályafutásom során a legtöbbet és legeredményesebbet tettem, de sok összetevője van annak, hogy nem rám esett a választás. Remélem, hogy amiért egy életen át küzdöttem, azt egyszer az értékén kezelik majd. Emberek vagyunk, érzéseink vannak, mégis hiszem, hogy a döntési helyzetben lévők egyszer függetleníteni fogják majd magukat ezektől.

– Nagyon meglepett, hogy nem szavaztak rám, ugyanis bíztam abban a teljesítményben, amit pályafutásom során felmutattam – mondta lapunknak Jónyer István. – Állítólag titkos volt a szavazás, de volt, aki már előre közölte, hogy kit szeretne, ezzel befolyásolta a többieket, és ez nem tetszett. Úgy látom, hogy szempont volt az is, hogy nő helyére ugyancsak nő kerüljön. Egy szó, mint száz: az elején még reménykedtem, aztán váltottam.

Gazdag és sikeres pályafutás

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutóversenyt, az O-Ringent. Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt. Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az 1990-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok – világbajnokságok, világversenyek – szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009–2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.


Fontos szerep

A sporttörvény alapján a nemzet sportolói tesznek javaslatot az új tagra. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. Döntésre a kormány elé az a jelölt terjeszthető, akire a nemzet sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz, azaz az ötven százalék plusz egy fő szavazatát megkapja.


Jelenleg még tizenegyen vannak

A Nemzet Sportolója jelenlegi, tizenegy címviselője: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!