Labdarúgás

2020.04.19. 17:30

KBSC: bérük közel egyharmadáról lemondtak

Az NB II.-es Kazincbarcikai SC-nél is reagáltak a megváltozott helyzetre, gazdasági körülményekre.

Molnár István

Forrás: ÉM-Archívum

A balmazújvárosi csapat kizárása miatt az NB II. 2019/2020-as idényében csak 19 gárda csatázik egymással, ám a pontvadászat a március 14-én megrendezett 28. forduló óta, a koronavírus-járvány miatt „áll”. Megyénk képviselőjénél, a Kazincbarcikai SC-nél (amely jelenleg a 14. a tabellán) hazamentek a határon túli játékosok, a futballisták egyéni edzéstervek alapján tartják formában magukat. A vírushelyzet miatt már több másod­osztályú klubnál jelentettek be különböző intézkedéseket, fizetéscsökkentéseket.

Partnerre találtak

Mi a szándék – egyáltalán van-e, volt-e már ilyen szándék – a KBSC-nél, azok után, hogy már a téli szünetben is voltak bizonyos mérvű csökkentések? – tettük fel a kérdést Wächter Balázsnak, a kazincbarcikai csapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjének.

– A KBSC is reagált a megváltozott helyzetre, gazdasági körülményekre – kezdte a klubvezető. – Így a játékosok helyzetétől függően egyénileg folytattunk tárgyalásokat, hogy miként tudnak hozzájárulni a labdarúgás, és így a klub számára is negatívan változó gazdasági környezetre. Ebben a játékosokban partnerre találtunk, és sikerült közös megegyezéssel megállapodásokat kötni.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen mértékű volt a csökkentés, és kellett-e bárkivel is szerződést bontani.

– Rövid távra vetítve, a játékosok fizetésük közel egyharmadáról lemondtak, de a megállapodások nemcsak pénzről szóltak, hanem néhány esetben érintették a játékosok szerződésének időtartamát is – sorolta Wächter Balázs. – Szerződésbontásra csak olyan játékosokkal kerülhet sor a közeljövőben, akikkel erről már korábban is tárgyaltunk, és várható volt a május végi távozásuk.

Mindenkinek hiányzik

Mi a véleménye a kialakult szituációról általában, hogyan lehet így bármit is tervezni egy klubvezetőnek, akár a következő szezont illetően? – vetettük fel a barcikai klub vezetőjének.

– Egy szokatlan helyzettel állunk szemben, eleinte várakozó állásponton voltunk, aztán kezdtünk úgy tekinteni a jelenlegi helyzetre, mintha nyári szünet lenne, a bajnokság nyárra tervezett mintegy 3 hónapos leállását előre hozták volna – nyilatkozta Wächter Balázs. – Nyilván most az egészség és a járvány fékezése a legfontosabb, de reméljük, hogy ez a jelenlegi állapot sem tart örökké. Mostanában intenzíven figyeljük a híreket a folytatás lehetőségéről, reméljük, hogy hamarosan a játékosaink újra közösen edzhetnek és mérkőzésekre készülhetnek, mert mindenkinek nagyon hiányzik már a közös játék.

A következőt már otthon

Már többször írtunk a kazincbarcikai sporttelepen zajló, úgynevezett felső pálya rekonstrukciójáról, amelynek átadására nem egy időpont volt már a közelmúltban. Megkérdeztük a gazdasági társaság ügyvezetőjét erről is, hogy megvannak-e a szükséges hatósági engedélyek, mikor költözhetnek haza a putnoki albérletből.

– A lelátó épületére tavasz elején megkaptuk a használatbavételi engedélyt – árulta el Wächter Balázs. – A sporttelepen folyamatosan dolgoznak, igyekszünk elvégzeni mindazon apróbb feladatokat, melyeket a biztonságiak, illetve az MLSZ infrastruktúráért felelős szakemberei előírtak számunkra. Folyamatban van a jövő évi licencfeltételek között szereplő pályavilágítás kiépítése, illetve az eredményjelző beszerzése. Határozott célunk, hogy a következő hazai mérkőzést már Kazincbarcikán játsszuk.

Kiemelt Képzési Központ

A KBSC elkötelezett a női labdarúgás fejlesztésében is, amelynek eredményeként a 2020/2021-es bajnoki évre a Magyar Labdarúgó-szövetségtől „Kiemelt Képzési Központ” (KKK) minősítést kapott, ami a klub női labdarúgásának további fejlesztésére, bővítésére irányul. A KKK-minősítést a következő bajnoki szezonra összesen 20 csapat kaphatta meg (8 Elit Központ, 12 Fejlesztési Központ felosztásban), a barcikai klub az utóbbi kategóriára pályázott és nyert besorolást. Cél a teljes női labdarúgás vertikumának kialakítása, versenyeztetése, valamint az NB-s női csapat kiépítése, annak működtetése.

(A borítóképen: A barcikai játékosok (sárgában) kevesebb bért kapnak a szezon hátralévő részében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!