atlétika

2020.01.31. 13:30

Húsvét után futhatnak

Megvan a Kassa–Miskolc ultramaratoni futóverseny idei napja, április 18-án lesz.

Berecz Csaba

Már lehet nevezni a közelgő megméretésre

Forrás: Magánarchívum

Fotó: Kulcs Magazin

Több mint húsz év csend után, tavaly élesztették újjá a Kassa–Miskolc ultramaratoni futóversenyt, amelynek során a két testvérvárost egy sporteseménnyel kötötték össze. Az előző évben a szlovák oldalról indult a verseny, és Miskolcon volt a cél, de mivel 2018-ban, amikor elkezdődött a szervezőmunka, abban egyeztek meg a későbbi rendezők, hogy minden esztendőben fordítanak az irányon, így most Miskolcon lesz a rajt és Kassán pedig a befutó, 2020. április 18-án.

Magasra tették

– Nemrég Kassán jártunk, hogy a rendezéssel kapcsolatban megbeszélést tartsunk, ahová velünk tartott Borkuti László önkormányzati képviselő is. A megbeszélésen a kassai önkormányzat, a szlovák rendőrség és a kassai Marathon Club vezetői vettek részt – mondta Szűcs István, a verseny egyik fő szervezője. – Utóbbit nagy örömmel vettük, mert nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy egy ilyen nagy múltú sportszervezet elfogad minket szakmai partnernek. Ahogy hallottuk, ehhez az kellett, hogy lássák, az előző évi rendezés a mi oldalunkról rendben volt. Nagy elismerés volt azt hallani tőlük, hogy a tavalyi célban, a miskolci Városház téren tartott eseményekkel magasra tettük a mércét.

Az idén a tavalyitól egy hónappal korábban, április 18-án rendezik meg a versenyt, aminek az oka az, hogy tavaly az időjárás, a május közepén hirtelen beköszöntött nagy meleg rendkívüli módon megviselte a versenyzőket, a frontszerűen bekövetkezett változás miatt többen feladni kényszerültek a versenyt. A korábbi időponttól a szervezők azt remélik, hogy nem fordul elő hasonló.

115 kilométer

Az idei verseny az előző esztendővel megegyezően 115 kilométer hosszúságú lesz, ugyanis a két város között ezúttal sem közúton, hanem a két város közötti fő közlekedési utat mellőzve, kerülőkön kell majd eljutni a célig. A vonalvezetés nem változott a 2019-es versenyhez képest, csak most „szembe”, vagyis fordított útvonalon haladnak majd a célig a sportemberek.

A mezőny Miskolcról, a Városház térről rajtol majd, és Sajóvámos, Szikszó, Her­nádkércs, Abaújszántó, Vizsoly, Gönc, Kéked, Nyizna, Misla és Krasna településeket érinti, a cél pedig a kassai dóm mellett lesz.

A Kassa–Miskolc ultrama­ratoni futóverseny néven zajló esemény, ami ebben az évben tulajdonképpen Miskolc–Kassa megméretés lesz, egyéni nevezők, 5 és 10 tagú férfi váltók, illetve mix-vál­tók számára kínálnak indulási lehetőséget. A nevezési lap már letölthető a miskolci rendező klub, a Marathon Club honlapjáról, és február 25-ig lehetőség van kedvezményes regisztrációra. A végső jelentkezési határidő március 31.


Múlt és jelen

Az első Kassa–Miskolc közötti ultramaratoni futóversenyt 1999. június 19-én rendezte meg a miskolci Marathon és Trekking Club, mely a mostani rendező Marathon Club Sportegyesület jogelődje. Akkor szlovák részről a legendás Béke Maratont (Európa legidősebb maratonját, melytől csak a bostoni idősebb az egész világon) jegyző Kassai Marathon Club vállalt szakmai közreműködést a rendezésben. A szlovák sportszervezet tavaly egyik partnerét, a kassai Active Life-ot kérte fel az együttműködésre, de ebben az évben, 21 év után a Kassai Marathon Club visszatér a rendezők közé, a III. Kassa–Miskolc Ultramaratonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!