Kosárlabda

2019.07.19. 11:00

Szarajevóból Bangkokba, Eb-ről a világbajnokságra

Völgyi Péter az Eb után minden játékosának összeírt 2-3 dolgot, amelyben fejlődhet a világbajnokságon.

Berecz Csaba

Völgyi Péter

Forrás: ÉM

A múlt héten vasárnap Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban az Európa-bajnokságon játszott döntőt és szerzett ezüstérmet a magyar U18-as leánykosárlabda-válogatott, amely ezen a héten szombaton, közép-európai idő szerint 9:30-kor Dél-Korea ellen már az U19-es világbajnokságon, Thaiföldön, Bangkokban meccsel.

A csapat – soraiban az Aluinvent-DVTK játékosával, Kiss Angelikával – hétfőn kelt útra, és egy nap elment az utazásra, ami a válogatott szakvezetője, Völgyi Péter elmondása szerint hoteltől hotelig 19 órás volt.

– Amikor az érkezés után bemondtam a lányoknak, hogy megyünk edzeni, a népszerűségi listáiknak az utolsó helyére estem vissza, de szükség volt rá, hogy egy picit mozogjunk, még ha nem is esett jól, ugyanis a repülőút során nem igazán tudott aludni senki. De láttuk a helyszínt, és ezzel az átmozgatással tulajdonképpen megérkeztünk a vb-re – mondta Völgyi Péter, aki főállásban az Aluinvent-DVTK NB I.-es felnőtt női kosárlabda-együttesének sportszakmai igazgatója. – Másnap azért már minden jobb és szebb volt, az edzésen még megvolt a megfelelő ritmus, a szálláshelyen pedig megkezdődött a mustrálgatás, hogy ki kit ismer fel, hogy melyik csapat kiket hozott a vb-re. Amolyan vihar előtt csend ez, a szombati kezdés előtt.

Ugyanazzal a kerettel

Völgyi Pétertől megtudtuk, hogy azok a csapatok, melyeket ők szemügyre vettek, más formációt választottak a kontinensbajnoksághoz képest, a spanyoloknál és a belgáknál is megváltozott az U18-as Eb-n szerepelt csapatok keretének a fele, érkeztek 2000-ben született kosarasok is. A magyar együttesnél nem, válogatottunk kompletten azzal a kerettel és stábbal vesz részt a vb-n, akik az idei Eb-n is ott voltak.

– A mi előnyünk ebben az, hogy a csapatunk tulajdonképpen hét felkészülési Eb-meccsen van túl, a hátrányunk pedig az lehet, hogy fáradtabbak lehetnek a játékosaink azoknál, akik csak a vb-n kerülnek bevetésre. De a lényeg az, hogy a lányok olyan éhesek legyenek a sikerre, mint tavaly voltak, és akkor a fáradtságot észre sem fogják venni. Úgy kell játsszunk, hogy a csoportmeccsek után legyen sanszunk a folytatásban – jelentette ki Völgyi Péter.

Arra a kérdésre, hogy Bangkokban téma volt-e az Eb, így felelt az U19-es válogatott szövetségi edzője:

– Szerdán volt alkalmunk először nyugodt körülmények között szót ejteni arról, hogy ki hogy érezte belülről. Mindenki szájából az hangzott el, hogy nagy sanszot szalasztottunk el a döntőben, és emellett az is, hogy a belgák elleni nyolcaddöntő nem igazán úgy sikerült, ahogy azt előzetesen gondoltuk, mert mindössze egy kosáron múlt a győzelem, és ha a végjáték nem a miénk lett volna, akkor most jó esetben a 9. helyet értékelhetnénk. De végül ezüstérmet szerzett a csapat, és mindenki nagyon büszke erre, és ahogy telnek a napok, egyre jobban értékeljük a második helyet.

Két-három dolgot

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miben gondolkodik a szakvezető a vb előtt, eredményben vagy játékban vannak elvárásai a keret tagjaival szemben.

– Az Eb után minden játékosnak összeírtam 2-3 dolgot, amin változtatnia kell, hogy tovább fejlődhessen – tudtuk meg Völgyi Pétertől. – Ha ezekben sikerül újat hozni, ha mindannyian megvalósítják ezt, akkor csapatszinten veszélyesebbé tudunk válni. Egyénre szabott feladatok vannak, és a várakozásom az, hogy ezeket lássam viszont a pályán. A vb-n számunkra a 4. és az 5. ­meccs a legfontosabb, az előbbin a nyolc, utóbbin reményeink szerint a négy közé lehet bejutni. Próbálunk úgy összerázódni, hogy ez sikerüljön, bár a csoportmeccsek nagyon kemények lesznek.

Az ellenfelek

Szombaton Dél-Korea, vasárnap Ausztrália, kedden az Egyesült Államok lesz a magyar gárda ellenfele.

– Nagyon különböző stílusú csapatok ellen játszunk a csoportmeccsek során, és az is fontos lesz, hogy át tudjunk állni, hogy az időeltolódás ne okozzon gondot. Mert bár Szarajevó és Bangkok között csupán 5 óra az időzónák közötti különbség, de ehhez hozzájön még, hogy mind a három alkalommal itteni délidőben játsszuk a csoportmeccseket, vagyis délelőtti edzésekre nincs lehetőség – mondta Völgyi Péter, aki arra a kérdésre, hogy mi alapján került ilyen erős csoportba a magyar válogatott, így felelt: – ezt én is szeretném tudni. Biztos nem a tavalyi U17-es vb-n elért eredményeket vették figyelembe, mert azt az Egyesült Államok nyerte, az ausztrálok a harmadikok lettek, mi pedig a negyedikek. Komolyan mondom, hogy amikor ezt a sorsolást megláttam, napokig nem tértem magamhoz, azt hittem, hogy ez valami vicc vagy tévedés. Aztán kiderült, hogy mégsem az, úgyhogy megbékéltünk a megváltoztathatatlannal, és készülünk az első meccsre. Dél-Korea ellen nagyon nehéz dolgunk lesz, mert bár valószínűleg magassági fölényben leszünk, de az ázsiai válogatott védekezésben nagyon jó, és úgy futnak, annyit mozognak, hogy néha úgy lehet érezni, mintha heten lennének a pályán. Alakuljon bárhogy is ez a ­meccs, a negyedik mérkőzésen, a nyolcaddöntőben a D csoportból kapunk majd ellenfelet, Spanyolország, Németország, Japán vagy Kolumbia személyében.

Női U19-es kosárlabda-világbajnokság, Bangkok, július 20–28.

A csoportbeosztások, A csoport: Mozambik, Lettország, Kanada, Thaiföld. B csoport: Mali, Belgium, Kína, Argentína. C csoport: Magyarország, Egyesült Államok, Dél-Korea, Ausztrália. D csoport: Kolumbia, Japán, Németország, Spanyolország.

Lebonyolítás: a csoportmeccsek után minden csapat résztvevője lesz a nyolcaddöntőnek, amelyeknek a győztesei az első nyolc helyért, a vesztesei a 9–16. helyért játszanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában