felépülés

2019.05.15. 11:30

Újraépíti magát Gercsák Szabina

Az augusztusi világbajnokságot ugyan nem zárják ki, de nem is erőltetik.

Kolodzey Tamás

Gercsák Szabina és edzője, Flórusz János

Fotó: Ádám János

Köztudott, hogy februárban csigolyaműtéten esett át Gercsák Szabina, a DVTK kiválósága, aki reális eséllyel pályázik a tokiói olimpiai kiküldetésre. A beavatkozást az Országos Gerincgyógyászati Központban dr. Szöllősi Balázs gerinc­sebész főorvos végezte el, a sportoló pedig azóta saját testének „újraépítésével” foglalkozik.

Talán ősszel

– Tanítványom speciális gyógy­tornát végez, a törzs­erősítő gyakorlatok arra kellenek, hogy a hason és a háton erősödjenek az izmok – mondta Flórusz János, a diósgyőriek vezetőedzője. – Azt a területet fejleszti, ahol a műtét volt. A csontot az izomzat védi, a rostok nagyságát pedig optimálisra kell beállítani, ha úgymond túllőne a célon, akkor ez a réteg már gátolná a mozgásában. Szerencsénk van, hiszen a klubnál Járosi András személyében profi gyógytornász felügyeli és irányítja a tevékenységét, így nincs szüksége arra, hogy budapesti vagy dunántúli specialistához utazzon.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdhet újra cselgáncsozni, a szakember így felelt:

– Ebben a műfajban óriási szerepe van a forduló mozdulatoknak, amelyek nagyon megterhelik a gerincet, különösen a gyenge pontot, azaz a műtött részt. Ezért a terápia során szigorúan be kell tartani a fokozatosság elvét, mindig picivel többet és még többet szabad dolgozni. Akkor, ha nincsenek olyan típusú fájdalmak, amelyek gátolnák, jöhetnek az újabb és még újabb mozgások. Most azzal számolok, hogy Szabina június vége felé ugorhat fejest az edzéskörülményekbe, a versenyzést pedig optimális esetben ősszel kezdheti el.

Húsz viadal lesz

Gercsák Szabina jelenleg annak ellenére huszonötödik a világranglistán, hogy fél éve nem indult egyetlen viadalon sem. A tokiói kvalifikációs listán a huszadik és a harmincadik hely között tanyázik, de ez a lista az átfedéseket is tartalmazza, hiszen például több japán judós is található a mezőnyben. Az ötkarikás játékokra tizennyolcan egyenes ágon jutnak ki, ehhez jönnek a zöld kártyások, Japánban végül összesen harmincketten indulhatnak, és ebből egy státuszt kell elcsípnie a miskolci lánynak.

– Erre a műveletre egy éve van – folytatta Flórusz János. – Még lesz hét grand slam és tizenkét grand prix viadal, továbbá a jövő évi Európa-bajnokság is hátra van. Az idei világbajnokságot sem zárom ki, az augusztusi viadalt azonban nem erőltetjük, mert esetleg pszichésen visszavetheti, ha nem úgy szerepel, ahogyan szeretne.

Futni és úszni is lehet

„Köszönöm, jól vagyok – felelte érdeklődésünkre Gercsák Szabina. – Csinálom a gyógytornát, néha még van elviselhető fájdalmam, ilyenkor nem vagyok boldog, és amikor elmúlik, megnyugszom. Az elmúlt hónapokban a testsúlyom nem változott, ez jó és szerencsés. A kezeim még nem izmosak, látszik a féléves kihagyás, de majd ezek a rostok is szépen visszafejlődnek. A főorvos, aki műtött, azt mondta az utolsó kontrollon, hogy óvatosan ugyan, de már elkezdhetek futni, úszni pedig lehet, ezt egyenesen ajánlják is.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!