Sport

2019.05.07. 10:18

A páros vegyes váltó vk-ezüstérme

Guzi Blanka Székesfehérvárott felnőtt öttusa-világkupa-érmet szerzett vasárnap.

Berecz Csaba

Ezüstérmet szerzett vasárnap a Guzi Blanka, Kardos Bence páros vegyes váltóban a székesfehérvári öttusa-­világkupán. A juniorokból álló magyar duó a 2×100 méteres úszásban 6., vívásban 16., lovaglásban – három akadályveréssel – 10. lett, ezzel az utolsó, a kombinációs szám előtt a 11. helyen állt, és nem sok esélye volt arra, hogy dobogós pozícióban zárjon, mégis sikerült. Már Guzi Blanka felzárkózott másodiknak a két lövészettel megszakított 2×800 méteres futása során, majd Kardos Bence megőrizte ezt a helyezést. Az utolsó számban ők voltak a legjobbak.

A másik magyar páros, Alek­szejev Tamara és Regős Gergely 7. lett, pedig a verseny jelentős részében jobban állt a Guzi–Kardos kettősnél. Az úszásban csak a 16. időt érték el a 22 párosból álló mezőnyben, de vívásban jelentősen javítottak: 5. helyükkel összesítésben is az 5. pozícióba jöttek fel. A lovaglás viszont nem sikerült, a hat akadályverés és egy kis időtúllépés csak 16. helyet ért, amivel összesítésben 9. volt a páros a kombinált szám előtt. Innen lépett előre két helyet, a 4. legjobb futóeredménnyel. Ezt a versenyt a Pien Jü-fej, Han Csia-hao kínai kettős nyerte, míg a bronzérem a Gintare Venckauskaite, Justinas Kinderis litván duónak jutott.

Szerda és vasárnap

A miskolci Swimming Pentathlon Club versenyzőjével, Guzi Blankával hétfő dél­előtt beszéltünk a múlt hét eseményeiről, időrendben haladva előbb a felnőtt világkupa női egyéni selejtezőjéről, amelyet szerdán rendeztek meg. Ennek során a 78 fős mezőnyből a juniorkorú sportolónak nem sikerült a 36-os döntőbe jutnia, mivel csak a 40. legjobb eredményt érte el.

– Nagyon szerettem volna döntőbe jutni, jó formában éreztem magam, de sajnos a vívásom gyengébbre sikerült. Emiatt nagy hátrányból kellett kezdenem a kombinációs számot, és hiába igyekeztem, nem tudtam felfutni a 36. helyre. Úgyhogy picit csalódott voltam – mondta Guzi Blanka. – Ettől függetlenül reménykedtem abban, hogy esetleg a váltóban kapok lehetőséget, de az egyéni selejtező után hazajöttem, és pénteken már itthon tréningeztem. Másnapra is volt edzésprogramom, de ezen változtatni kellett, mert szombaton reggel szóltak, hogy vissza kell mennem Fehérvárra, ugyanis két magyar páros indulhat a mezőnyben, és az egyiknek, a fiatalabbnak én leszek a női tagja. Természetesen nagy örömmel utaztam vissza még aznap a világkupa helyszínére, boldog voltam, hogy újra bizalmat kaptam, és az volt bennem, hogy szeretném igazolni, hogy érdemes voltam rá.

Nyomás nélkül

Az öttusa-világkupa zárónapján, páros vegyes váltóban 22 egység indult, és a rajt előtt nem a fiatalabb magyar páros esélyeit jegyezték a legmagasabban…

– Amikor megláttam, hogy kik alkotják a mezőnyt, picit elhűltem, írtam is az edzőmnek, Fázold Henriknek, hogy nagyon erős duókkal kell versenyeznünk – tudtuk meg a miskolci sportolótól. – De másnap úgy álltam, álltunk oda Kardos Bencével, hogy nem volt rajtunk semmiféle nyomás. Nagyon rossz volt az idő, de ez sem zavart minket. Bár a kombinációs számon kívül a többiben nem voltunk nagyon jók, de annyira rosszak sem, hogy a mezőny igazából elment volna tőlünk. Szerintem úszásban, vívásban magamhoz képest jobban teljesítettem, és a lovaglással sem volt különösebb gond. Aztán jött a vége, futásban és lövészetben pedig a legjobbat produkáltuk. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen szép eredményt érünk el, úgyhogy nagyon boldogok voltunk a célba érkezés és az eredményhirdetés során, és én még ma is az vagyok.


Az időjárás is ellenfél volt

A múlt hétvégi rossz időjárás a vasárnapi program lebonyolítását is befolyásolta a világkupán. Folyamatosan esett az eső és erősen fújt a szél, az ennek következtében fellépő technikai probléma miatt pedig a tervezettnél 35 perccel később kezdődött a verseny. A lemaradást ugyan később behozták azzal, hogy a vívás bónusz részére nem költözött ki a mezőny a Bregyó közi atlétikai centrumba, hanem maradt a kosárlabdacsarnokban (ezt a döntést is a kinti áldatlan körülmények miatt hozta meg a versenybíróság). Kérdéses volt, hogy miként lehet lebonyolítani a kültéri számokat, a lovaglást és a lézerlövészetes futást, mert a szél előzőleg akadályokat borított fel, a zsűri sátrát pedig elvitte. A versenybíróság beköltözött egy fedett helyiségbe, a lovaglást pedig a kedvezőtlen viszonyok ellenére elkezdték, és mint kiderült, a pálya még így is jó állapotban volt, bár a török és a thaiföldi duó nem vállalta ezt a számot. Végül a versenyt sikerült befejezni.


Vegyes váltóban

Eredmények: 1. Kína (Pien Jü-fej, Han Csia-hao) 1436 pont, 2. Magyarország (Guzi Blanka, Kardos Bence) 1412 (úszás: 2:00.73 perc/309 pont, vívás: 19 győzelem/23 vereség/200 pont, lovaglás: 279 pont, lövészet–futás: 11:16.00 perc/624 pont), 3. Litvánia (Gintare Venckauskaite, Justinas Kinderis) 1407, ...7. Magyarország (Alekszejev Tamara, Regős Gergely) 1394 (úszás: 2:03.82/303, vívás: 26/16/235, lovaglás: 256, lövészet–futás: 11:40.00/600).


Egyénik

A női versenyt pénteken Alekszejev Tamara nyerte, Réti Kamilla 31. lett. A férfi döntőben szombaton Marosi Ádám a 13., Málits István a 25., Demeter Bence pedig a 35. helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!