Filmfesztivál

2024.04.08. 16:28

Minden eddiginél izgalmasabb lesz a 20. CineFest

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált izgalmas programok kísérik már áprilistól. A Cinefest 20 programsorozattal kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

A sajtótájékoztatón Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy a CineFest már nem csak Magyarországon, hanem nemzetközileg is egy elismert brand lett. Büszke arra, hogy két évtized alatt az ország legmeghatározóbb filmes találkozója lett a miskolci fesztivál.

„A mozi számomra mindig valami varázslat, valami csoda, ami kiszakít a hétköznapok szürkeségéből és belevisz bennünket egy másik világba, ahol lehet, hogy el kell gondolkodnunk, lehet, hogy elfelejthetjük a napi gondokat, talán néha békésebb is, mint a való világ, de sok esetben olyan gondolatokat ébreszthet, amely akár a mindennapokra is visszahathat. Ahhoz, hogy ebbe a világba belépjünk, elég egy mozijegyet váltanunk, illetve a CineFest esetében sok esetben elég egy regisztráció” – mondta a polgármester. 

Jubileumi programsorozat

Bíró Tibor, a CineFest fesztiváligazgatója köszönetét fejezte ki a Nemzeti Filmintézet, a fesztivál fő támogatója és Miskolc város, mint kiemelt támogató felé. Beszélt a jubileumi programsorozatról, aminek fő eseményei ezen a héten kezdődnek. Két kiállítás is nyílik: a 60 éves Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál történetéből a Sub Rosa kávézóban, a CineFest húsz évének emlékeiből pedig a Művészetek háza Galériáján nyerhetnek visszatekintést a múltba a látogatók.

Április 12-én a Művészetek Háza Uránia termében egy kerekasztal beszélgetésre kerül sor, ahol próbálják felidézni az egykori Rövidfilm- és TV-fesztivál történetét olyan vendégekkel, akik szereplői vagy díjazottjai voltak a fesztiválnak.

A kerekasztal beszélgetés második részében a CineFest szervezői idézik fel, hogyan nőtte ki magát a Fiatal Filmesek Találkozójából hazánk egyik legjelentősebb filmfesztiválja.

Kiemelte a kísérőprogramok sorából a CineGastro programot: a filmélmény mellett az adott ország gasztronómiájába is betekintést kaphatnak az érdeklődők. Elsőként – szintén április 12-én – Jeanne du Barry A szerető című filmjét fogják vetíteni, ami a tavalyi fesztivál nyitófilmje volt és a francia gasztronómia kerül terítékre. A vetítésen és a szakmai programokon is ingyenes a részvétel – emelte ki. 

Látványos fesztivál jön

Májusban kertmozi fesztivál lesz a Csengey-kertben. A Mesterjátszma című film kerül először bemutatásra, ami tavaly közönségdíjas alkotás volt. A rendező, Tóth Barnabás is jelen lesz a vetítésen. Többek között vetíteni fogják a Külön falka, a Nyugati nyaralás, a Hat hét, a Magasságok és mélységek című filmeket, amelyek az elmúlt évek legsikeresebb magyar alkotásai voltak a CineFesten.

Madaras Péter programigazgató elmondta, hogy az eddigieknél jóval nagyobb volumenű, látványosabb fesztiválra készülnek. A CineFest 20 programsorozat egészen nyárig fog tartani. Társszervezőik a Kinodomino, akik rendszeresen vetítenek dokumentumfilmeket alternatív helyszíneken, ingyenesen. Az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület szintén segítségükre van a programsorozat szervezésében.

A részletes programokról a CineFest weboldalán és Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők – tájékoztatta a boon.hu-t a programigazgató.

Zárásként az Észak-Keleti Átjáró Egyesület nevében Darázs Richárd számolt be arról, hogy kutatásaik során többször is foglalkoztak a miskolci filmfesztiválok történetével. A kiállítás és a kerekasztal szervezésében vállaltak szerepet, de ősszel is készülnek meglepetésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában