Annó

2024.01.08. 19:00

Csapó Jánosnak kívántak boldog születésnapot

Miről írt tíz éve a megyei napilap? Az Észak-Magyarország 2014. január 4-i és 6-i számában nagy terjedelemben írtak a kilencvenedik születésnapját akkor ünneplő Csapó János színművészről.

Boon.hu

Csapó János, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának őt köszöntő tagjaival

Fotó: Ádám János

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték a Miskolci Nemzeti Színház tagjai Csapó János (1924-2015) színművészt, a társulat örökös tagját, Miskolc díszpolgárát. A megyei napilap címoldalán közölte 2014. január 4-i számában az itt látható képet. A következő lapszámban pedig Szalóczi Katalin riportja szólaltatta meg a város népszerű művészét. 

Az olvasók egyebek között megtudhatták: Csapó János derűvel beszélt kalandos élete komor időszakáról is: miként hurcolták el szovjet munkatáborba az amerikai felmentő seregnek remélt orosz katonák, ráadásul a háború utolsó napjaiban. Méghozzá nem kevesebb, mint három év négy hónapra. A tévedések vígjátéka címet is adhatnánk élete e fejezetének - jegyezte meg a riporter. A mesélő szóba hozta: a nagyobb fejadag reményében miként jelentkezett kőműves munkára, s derült ki, hogy nem tud plafont vakolni (megtette helyette a „nacsalnyik”), miként lett „kisorvos” belőle a lágerorvos mellett, minthogy azt találták beírni a kartonjára, hogy orvostanhallgató, s hogy sikerült elcsavarnia titkos táboron kívüli kilengései során tudtán kívül épp a KGB-s tiszt húgának a fejét. 

Majd amikor színész lett belőle, a vizsgaelőadása a Nemzetiben volt, s maga a főrendező, Gellért Endre is gratulált. "A szüleim is megnéztek. Az anyám roppant büszke volt rám. Az apám pedig megkérdezte: „Kisfiam, te ebből akarsz megélni?!” - idézte Csapó Jánost az újság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában