Könyvbemutató

2024.01.31. 16:00

Az elmének szól, a szívig ér

Stark István kötetét mutatták be. És még harmincnégy szerzőét.

Bujdos Attila

Könyvbemutató Sárospatakon – a képen Stark István és feLugossy László képzőművészek, Fecske Csaba, Finta Éva és Kégl Ildikó költők

Fotó: BA

Ez nem terápia

– Stark István határozza meg így a művészete témájához való viszonyát. A Szív, szer, elme című kötetének bemutatóján ülünk, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia imatermében, valami fura sárgás fényű délutánban. Kérdésre születik a válasz: szívműtétje volt, nem szívesen beszél erről, nem ezáltal tart igényt a figyelemre. Mégis, fontos körülmény, ha érteni akarjuk, miért és honnan, milyen életélményből származik a képein a szívábrázolás, az erek sűrű, nagyméretű alkotásokat is kitöltő hálózata. Mellbevágó pillanat, amikor elhangzik a mondat: „elkerülhetetlen a szívműtét”, az ember az élet és a halál mezsgyéjén kénytelen sétálni.

Ez a téma megtalált, ezt tudom kibontani minden nap, fáradhatatlanul

– a hozzá való energia isteni segítség, ölt alakot a mondatokból.

A képzőművész kétszázövennél több alkotását tartalmazza az új kötet. A képek önmagukban is élnek, és kínálják a párhuzamot a puszta biológiától a lét és nemlét mélységeire kérdező gondolatokig. 

Az értelmezési tartományt nyitja ki Stark István és feLugossy László képzőművész performansza, Minden ér a címe, sokjelentésű ez is – videó, szívhang keretezi a színpadi történéseket, háború és pusztulás képei, neodadaista-nonkomformista gondolatok közül ragyog fel, hogy élni, élni szeretni szép, gyötrelmes. Más esztétikai minőség – ezt kínálja a könyv is, a képekhez társított 34 kortárs szerző munkájával. Tetszett a koncepció a Tokaj-Hegyalja Egyetemnek, hogy támogassa. Volt rá másfél év, hogy megszülessenek a szövegek. Vass Tibor költő – az ő hangverse címét használja Stark István könyve is, saját címként – szellemi támogatóként megnevezve mondja: nagyon fontos volt, hogy a kötet méltó módon mutassa meg Stark István sokoldalúságát, azt, hogy a kortárs alkotóművészet egyik legnagyobb élő alakját tisztelhetjük benne. Ezért olyan alkotókat hívott szerzőtársnak, akikről tudta, hogy életük egyik legszebb művét alkotják majd meg. Csapatmunka. Szövegeiket az alkotók mondják el – kint ülnek a pódiumon. Konkrét mondatok, és képszerűek, metaforák. Minden hozzáadott érték, hol szomorú, hol letargikus, bölcs – fogást keres a gondolkodás és a beszéd ebben a születéstől a meghalásig, a föld mélyétől az ég magasáig hatoló rendszerben. Az elmének szóló, a szívemig érő szavak. 

Kötetbemutató

Stark István Szív, szer, elme című kötetét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia imatermében mutatták be, 2024. január 30-án. A kötet Podlovics Éva szerkesztésében, a Tokaj-Hegyalja Egyetem támogatásával jelent meg. 

A kötetbemutató moderátora Podlovics Éva volt. Stark Istvánnal Vass Tibor beszélgetett.

Köszöntőt mondott Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. A bevezetőt Dr. Toma Kornéliától, a Comenius Intézet intézetigazgatójától hallhatták a jelenlévők.

A pódiumon ültek, felolvastak, beszélgettek Stark István kötetéről: Fecske Csaba, feLugossy László,  Finta Éva, Katherine Chapman, Kégl Ildikó, Lapis József, Némethi Lajos, Oláh András, Stark István, Szentirmai Zsolt, Üveges Tamás, Vass Tibor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában