Molnár Ferenc: Az üvegcipő

2023.10.07. 11:23

Ma este újra premier: egyfajta Hamupipőke-történet a Kamaraszínházban

Keszég László rendezésében kel életre Molnár Ferenc vígjátéka a Miskolci Nemzeti Színházban. Az üvegcipő este 7-től látható a Kamaraszínház színpadán.

Harsányi Attila és Rudolf Szonja

Fotó: Bujdos Tibor

Molnár Ferenc csodálatos szellemességgel és szeretettel megalkotott Hamupipőkéjét Irmának hívják, és leplezetlenül szerelmes a nála jóval idősebb, mogorva, puritán Sipos úrba. Az álmai világában ringatódzó makacs kis cselédlányt sem az agilis rivális, sem a tartózkodó vőlegényjelölt nem akadályozhatja meg abban, hogy elérje céljait...

Keszég László  újabb vígjátékot rendezett.
– A komikum ebben a darabban az emberi természet kivesézéséből fakad. Olyan csodálatosan archetipikus emberek szerepelnek benne, hogy nagyon sok pillanatban magunkra ismerünk bennük. Nem hahotázunk, inkább ilyen ráébredő, önmagunkon nevető, rácsodálkozó, „ez valóban igaz” gondolattal telt mosolygó nevetés az, amit ez a darab kivált belőlünk – mondja a rendező.

A fiatalabb korosztálynak Molnár Ferenc inkább jelenti A Pál utcai fiúkat, mint Az üvegcipőt, vagy a Játék a kastélybant. Pedig ebben a „Hamupipőke-történetben” is van olyan, ami minden korosztály számára érdekes lehet. 
– A jóság, a szeretet, a szerelem, az elhagyatottság érzése; a szerelmi kiszolgáltatottságból fakadó, depresszióba hajló érzések, az elhúzódó rosszkedv, és hogy mi az orvosság ez ellen - ezek örökzöld témák. Hogyan viszonyulnak egymáshoz egy jó és egy rossz kapcsolatban az emberek, ki a kiszolgáltatott, az alávetett a másik erőszakos akaratának, ezek a témák soha nem fognak elmúlni. Ezt a történetet egy tehetséges, csodálatosan intelligens ember írta, és minden figura és konfliktus pszichológiailag pontos. És szó szerint értendő az, hogy ez az életből merített, innen-onnan hallott, létező beszélgetésekből összegyúrt történet. Erre a műre nem kínos azt mondani, hogy szép és jó és fájdalmas és melodramatikus, de a legjobb értelemben. Önmagunkon hol szeretettel, hol öniróniával, hol gonoszan tudunk nevetni. Életkomédia? Nevezzük ezt így. Nem egyszerű emberekről van szó és mégis mindenkihez szól – részletezi Keszég László. 
A főbb szerepekben Rusznák Adrienn, Rudolf Szonja, Harsányi Attila és Tegyi Kornél látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában