Programsorozat: őserdő a szénbányában

2023.09.28. 18:05

Tudja, mi lett a sorsa a világszenzáció mocsári ciprusoknak?

A Pannon 10 programsorozat első rendezvényét tartották a Herman Ottó Múzeumban, az Őserdő a szénbányában címmel.

Pusztai Tamás, a A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti örökségvédelmi Igazgatóság (MNM-RÖG) vezetõje, Hernádi Béla hidrogeológus a bükkábrányi lignitbánya víztelenítési részlegének vezetõje és Szolyák Péter

Fotó: Bujdos Tibor

Ismeretterjesztő előadást tartottak a bükkábrányi ősfák 2007-ben kezdődött felfedezéséről, feltárásáról és a múzeumba kerülésükről ma délután a Herman Ottó Múzeumban. Az előadássorozat a Pannon 10 programsorozat része, amely több, a témával kapcsolatos előadást, beszélgetést foglal magában, amely majd a Pannon-tenger Múzeum november 20-i születésnapjával zárul. A mai rendezvényen személyes élményeikről is beszámoltak a vendégek: a feltárásban részt vett Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum korábbi, az Esztergomi Vármúzeum (MNM) jelenlegi igazgatója és Hernádi Béla hidrogeológus, a bükkábrányi lignitbánya víztelenítési részlegének vezetője, mindezt dr. Szolyák Péter múzeumigazgató irányításával. Hernádi Béla elmondta, hogy a munkálatok a helyszínen nem tipikusan régészeti feltárások voltak, hiszen a bányászat szempontjait is figyelembe kellett venniük. Pusztai Tamás hozzátette, hogy nagyon nagy nemzetközi- és sajtóérdeklődés vette körül a kuriózumnak számító feltárást, hiszen 7,2–7,6 millió éves, tizenhat mocsárciprusból álló erdőmaradványról van szó. Az érdeklődés évekig kitartott a leletmentés iránt, hiszen mindig szolgáltak új információkkal a fákkal kapcsolatban a szakemberek, így valósággal közüggyé vált sorsuk alakulása.

A sorozat október 12-én, csütörtökön folytatódik, amikor a Pannon-tenger Múzeum alapításának története lesz a középpontban, majd október 26-án a mocsáriciprusok őslénytani kutatásáról és konzervásásáról lesz szó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában