Jubileum

2023.08.10. 16:36

30. évadát zárta a hejcei művésztelep (fotók)

Fennállása harmincadik évfordulóját ünnepelte a Hejcei Nemzetközi Művésztelep csütörtökön, a tábor utolsó napján, a községházán.

Soós Péter

Fotó: Bujdos Tibor

A Hejcei Nemzetközi Alkotótábort 1991-ben alapították, a koronavírus-járvány, illetve a háború miatt azonban idén rendezték a harmincadikat augusztus 1. és 10. között. A kezdetekről Mester András beszélt a boon.hu-nak, aki három évtizede aktív részese és szervezője a művészeti napoknak.

A rendszerváltás tájékán engem is megválasztottak helyi képviselőnek, és a polgármester érdeklődött egy ülésen a hogyan továbbról. Mivel senkinek nem volt ötlete, felszólaltam, hogy hozzunk létre egy nemzetközi alkotótábort.

Úgy indult, mint a mesében

„Mondtam nekik, ez azt jelenti, hogy hívunk akár a világ minden tájáról művészeket, akik biztosan sokan eljönnek, mert ez még érintetlen terület volt nekik is” – folytatta. „Írtam egy levelet arról, hogy mit tudunk biztosítani: érintetlen környezetet, kellemes időtöltést, nyílt tekinteteket.”

Mint mondta, némi meglepetésre Hollandiából érkezett egyszerre húsz művész, majd a barátaik, később az ő ismerőseik, szóval szájhagyomány útján terjedt a telep híre, mint a mese, s lettek visszatérő vendégeik. Az évek során aztán érkeztek erdélyi magyarok, románok, lengyelek és más nemzetbeliek is.

„Így bővültünk szépen. Ioan Mercea festőművész, a temesvári képzőművészeti egyetem tanára, a művészettudományok doktora volt az egyikük. Nem volt közös nyelvünk a művészeten kívül, de az évek során barátok lettünk. A korábbi holland kapcsolatokkal eljutottunk például Rotterdamba. Nagy szó volt ez akkoriban a határok megnyitásával. Végighasítottuk az 1600 kilométert az autópályán, micsoda élmény volt ez nekünk!” – mesélte a hejcei képzőművész, aki több lengyel, német és ukrán alkotóval is szoros barátságot ápol – utóbbiak a háború miatt nem tudtak idén ellátogatni az eseményre.

Több városba is eljut a tárlat

A harminc év alatt grafikával, festészettel és szobrászattal foglalkoztak, utóbbit végül elhagyták, mert az időigényesebb művészeti ág. Fő témájuk a vidék, az erdő és a természet, de a 2006-os, hejcei repülőgép-szerencsétlenség is témát szolgáltatott egy időben a tábornak. Az itt készült alkotásokat több magyarországi településen és külföldön rendezett tárlatok alkalmával ismerhették már meg az érdeklődők.

A jubileumi, 30. tábort lezáró ünnepségen és kiállításmegnyitón Hejce polgármestere kiemelte, a tábor a közösség és az összetartozás ünnepe.

„Ahogy a festők ecsetvonásokkal alakítják képeiket, úgy formálódik közösségünk. Egyéni látásmódjukkal, kreativitásukkal járulnak hozzá az ide látogató művészek a kultúra gazdagításához, az összetartozás erősítéséhez” – mondta Lévai István.

A díjátadóval egybekötött ünnepség után a résztvevők lerótták kegyeletüket a már elhunyt, korábban a telepen alkotó művészek fala előtt, majd koszorút helyeztek el a falubéli emlékmű helyszínén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában