Köszöntés

2023.05.16. 19:25

Bari Gábor költő és tisztelői tartottak irodalmi délutánt Miskolcon

A Baross nyugdíjas klub mint kedves ismerősét köszöntötte Bari Gábort, a József Attila Könyvtárban.

DA

Fotó: Ádám János

„Lelkek szállnak tova lágy felhőfoszlányokon” címmel tartottak felolvasó délutánt Bari Gábor verseiből 2023. május 16-án, kedden, 14 órától a miskolci József Attila Könyvtárban, a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub szervezésében. A helyi alkotó költeményeinek egy részét jó ismerősei mondták el.

„Egy hónappal ezelőtt ünnepeltük a magyar költészet napját, amely József Attila születésnapja. Sok-sok városi rendezvény van Miskolcon is ez alkalommal. Nagyszerű minden évben ez a megemlékezés, de úgy éreztem, hogy van egy hiányosság részünkről. Még pedig az, hogy nemcsak József Attilát kell ünnepelnünk, hanem a magyar nyelvet is” – mondta Szabóné Nagy Júlia, a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub vezetője. „Természetesen gondolni kell azokra a költőkre is, akik köztünk élnek és akik verseiket és gondolataikat oly módon tudják megfogalmazni, hogy az olvasó úgy érzi, hogy ez neki, róla szól. Így született meg a gondolat, hogy egy felolvasó délután keretében köszöntjük Bari Gábor költőt, akit nemcsak versein keresztül, hanem személyesen is nagyon jól ismerünk.”

A borsodi életérzésről ír

A városszerte elismert költőt elsőként Jacsó Pál költőtársa köszöntötte, aki három üveg helyi borral is megajándékozta.

„Az ilyen felolvasó délutánok és köszöntések által kap értelmet az, hogy verset olvasunk. Amikor Bari Gábor verseit majd az utókor olvassa, akkor rájöhetnek, hogy ezeken keresztül meg lehet tudni, hogy milyen volt a Bükkalján, Pácinban és Borsodban élni. Milyen a lelkivilága annak, akik kétkezi munkából is élt és művész emberré vált. Ez egy olyan komplex világ, amit akkor fognak igazán értékelni, amikor mi már nem leszünk” – jelentette ki Jacsó Pál, majd Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárból és A vén cigány című verséből olvasott fel.

További köszöntőket mondtak: Lukács-Pete Mária a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnöke és Szabó Emil, a NYÉSZ Felügyelő Bizottságának tagja. Szekeres Szilvia, Bari Gábor köteteinek szerkesztője és barátja, a miskolci Petőfi Sándor Könyvtár vezetője és alkotótársa Majorváry Szabó Sándor festőművész, a Magyar Alkotók Internetes Társulásának vezetője, akinek kiállítása a helyszínen is látható volt. Legközelebb pedig június 1-jén a Petőfi Sándor Könyvtárban fog kiállítani szintén Bari Gábor irodalmi műsorával együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában