Kiállítás

2023.04.13. 19:28

Fotók, emlékek a hadifogságból

Haditudósítók, hadifoglyok és képzőművészek „mesélnek” a II. világháborúról.

Fotó: Ádám János

Haditudósítók 1942-43., 7 képzőművész a Donnál +2 címmel nyílt kiállítás a Miskolci Galéria Rákóczi-házban. A tárlaton magyar haditudósítók és hadifoglyok alkotásait, fotóit, emlékeit tekintheti meg a közönség a II. világháborúból. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója, a kiállítást Illésfalvi Péter haditörténész, kutató nyitotta meg. Ezután tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők, melyet Kákóczki András és Sümegi György, a kiállítás kurátorai tartottak. Közreműködött Balázs István.

A kiállítás alapját Sümegi György művészettörténész 2022-ben megjelent, Tehát ez a háború? Hét haditudósító képzőművész a Donnál (1942. június 9. – szeptember 11.) című könyve adja. A hét haditudósító: Ballagó Imre, Benyovszky István, Markos Lajos, Megyeri Barna, Pándy Lajos, Polóny Elemér és Szalay Lajos.A miskolci tárlat a haditudósítók mellett két képzőművész, András Tibor és Papp László hadifogságról készült alkotásait is bemutatja. A kiállított műveket, emlékeket magángyűjtemények mellet a Magyar Nemzeti Galéria, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Kecskeméti Katona József Múzeum, és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményei biztosították. A tárlat hétfő kivételével 9 és 17 óra között látogatható június 4-éig. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában