Összetartó erő

2022.09.10. 16:00

Szeretik egymás különbözőségeit

Mesterükkel közös tárlaton állították ki műveiket a hajdanvolt főiskolai csoporttársak.

HM

A nyíregyházi megnyitón készült felvételen Homonna György baloldalt látható

Fotó: Pusztai Sándor

Mesterek és mestereik címmel nyílt kiállítás a héten a Nyíregyházi Városi Galériában, ahol Homonna György képzőművész, művésztanár, az Avasi Gimnázium tanára képeit is kiállították. 

Homonna György első diplomáját a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán (ma Nyíregyházi Egyetem) szerezte matematika-rajz szakon, ennek már 41 éve. Valójában az akkori diákévekhez kötődik a mostani tárlat.

– Már szerveztünk egyet néhány éve egy tanárunk, egy nyíregyházi festőtanár emlékére – mondta a művész. – Az apropó most is hasonló volt, Horváth János tanárra, festőművészre szerettünk volna hasonló módon emlékezni.

Megkérdezték a feleségét, hogy mit szólna hozzá – ő H. Németh Katalin grafikusművész –, és mint kiderült, tetszett neki az ötlet, így partnerre találtak a szervezésben. A kiállításon a hajdanvolt főiskolás csoportból négyen állítottak ki a mesterek mellett, vagyis így áll össze a tárlat: Horváth János, H. Németh Katalin, Buka László, Rácz Imre, Regős Ágnes és Homonna György alkotásai.

Évente találkoznak

– Mindnyájunknak más a stílusa, másként alkot, de talán épp ez tart össze minket, szeretjük egymás különbözőségeit – jegyezte meg Homonna György a kiállítótt művek kapcsán. – A képeink szépen megférnek egymás mellett.
Hozzáfűzte, nagyon összetartó volt a főiskolás csoportjuk annak idején. Nem voltak sokan, mindössze kilencen, de mindenki tanít, többek neve képzőművészként is jegyzett.

– Tavaly volt negyven éve, hogy végeztünk, de egyetlen alkalom kivételével minden évben találkoztunk – mondta. – Mindig máshol, másnál, az utóbbi években Nyíregyházán, mert szeretünk odajárni, de korábban mindig más vállalta magára a vendéglátást.

Sorolta: voltak Százhalombattán, Budapesten, a Balaton partján, Debrecenben, Mályiban és Miskolcon, sőt, kétszer is volt, hogy Svédországban találkoztak, hiszen az egyik csoporttársuk odament férjhez, és meghívta mindannyiukat.
Magáról a mostani kiállításról Homonna György még elmondta, aki tudott, elment rá a régi hallgatótársak közül, de voltak mások is az egyetem tanárai, diákjai közül. A miskolci művész örömmel jegyezte meg, hogy egy miskolci tanítványa és édesanyja is ott volt a vendégek között.

Ő maga egyébként 15 képet állított ki, a műveket négy év anyagából válogatta, és mindegyiken ott a QR-kód, amely mostanában fontos része az alkotásainak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában