Itt a program!

2022.08.23. 17:30

Jön a CineFest, már csemegézhetünk a kínálatból

Szeptember 9-én elkezdődik a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, sok világhírű filmet Miskolcon láthatunk először.

HM

Marie Kreutzer filmje, a Fűző is látható lesz Miskolcon

Hamarosan, szeptember 9-én elkezdődik a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amely immár nagykorúvá vált, hiszen 18. alkalommal rendezik meg. A „miskolci moziünnep” szeptember 17-ig várja vendégeit, amelynek programfüzete már elérhető.

Az elmúlt 19 évben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hazánkban és külföldön is Magyarország legismertebb filmfesztiváljává vált, olvasható a programfüzetben. „Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők a világ filmtermésének legfrissebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a versenyprogramban, melyek mindegyike hazai premier. Az elmúlt két esztendő és a pandémia nem várt nehézségekkel szembesítette a filmipart és a kultúrát, a streaming előretörése, a mozis megjelenési ablakok lecsökkenése teljesen átalakította a filmterjesztést és természetesen a filmfogyasztási szokásokat. Ebben a sajátos, nehezített helyzetben is azon dolgoztunk, hogy a lehető legerősebb programmal várhassunk titeket” – írják a köszöntőben.

A programfüzetből kiderül, a helyszín ugyanaz: a Művészetek háza mozitermein kívül a Kossuth utcán, a Csodamalom Bábszínház épületében is lesznek vetítések.

A fesztivál nyitófilmjeként a CineFest közönsége a világpremierrel egyidőben láthatja az elsőfilmes Tom George fekete komédiáját: Sam Rockwell, Saoirse Ronan és Adrien Brody a sztárjai az Ecc, pecc, ki lehetsz?-nek.

A programfüzetből (és a Cinefest közösségi oldalát olvasva) kiderül, immár teljessé vált a versenyprogram, a korábban már bejelentett alkotások mellett olyan rendezőóriások legfrissebb filmjei is bekerültek a programba, mint Park Chan-wook (A titokzatos nő), Lukas Dhont (Közel) és Jerzy Skolimowski (EO), de a korábbi CineFest nyertes Kristina Buožytė is visszatér (Vesper).

A titokzatos nőt is kétszer vetítik a filmfesztiválon
 

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díját, az Arany Medvét elnyerő Alcarràs, és Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjába beválogatott új filmje (Hétköznapi kudarcok) is ott a programban.

A legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek mellett több magyar filmet itt láthat először a hazai közönség. Idén a fesztivál ad otthont Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmjének, amelyet Erőss Zsolt hegymászó története inspirált. A Magasságok és mélységek világpremierjét az alkotók mellett Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is megtiszteli a jelenlétével.

A CineFest idei életműdíjasa Molnár Piroska lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában