Animus Csengettyű Együttes

2022.05.11. 15:00

Csengettyűk adják a dallamot

Az Animus csütörtökön hallgatható meg az avasi református templomban.

Hajdu Mariann

Forrás: Animus

Magyarország egyetlen csak felnőttekből álló csengettyűegyüttese (legalábbis tudomásuk szerint) a miskolci. Az Animus Csengettyű Együttes 2008-ban alakult. 
– Czentnár Ferenc álmodta meg. Hosszú éveken át tanított gyerekeket csengettyűzni, ám a csoportok elballagtak az iskolákból, így kezdhette elölről a kisebb diákok betanítását. Ezért jött az ötlet, hogy felnőttekből toborozzon csapatot – mondta az Északnak Kovácsné Gávay Katalin, az egyik alapító tag. A zenekar immár 14 és fél éve dolgozik együtt. 

– Az évek alatt háromszáznál is több koncertet adtunk, és több száz mű van a repertoárunkon – tudtuk meg. Miskolcon kevesebbszer lépnek fel, de a Dunántúlon, Budapesten, sőt külföldön is vannak koncertjeik. 

A zenekar nyolc taggal működik, és főként zenetanárokból áll. Nem feltétlenül szükséges egyébként a zenei előképzettség, de a ritmus- és dallamérzék elengedhetetlen. 

– Hangolt kézi csengettyűk a hangszereink, mindenkinek van egy szettje – avatott be a zenész a részletekbe. Ezeket szólaltatják meg és cserélgetik a koncerten. Nagy összpontosítás kell ahhoz, hogy mikor melyik csengettyű szólaljon meg, sokszor nagyon gyorsan kell cserélni egyikről a másikra. A csengettyűegyütteseknek egyébként Amerikában nagy hagyománya van, de hogy pontosan hogyan jött létre a legelső, nem tudni. 

Az viszont biztos, hogy egyre több a csengettyűegyüttes, az Animus tagjai mindnyájan foglalkoznak gyerekcsoportokkal is. 

– Sok mindent megtanulnak a gyakorlás során: az egymásra figyelést, az összedolgozást, azt, hogy mikor vagyok dallamban, mikor kísérek, hogy milyen intenzitással kell játszani – magyarázta a zenész. 

Az Animus május 12-én, csütörtökön este 6 órától lép fel az avasi református templomban, a repertoáron barokk, klasszikus, modern és népszerű dallamok egyaránt felcsendülnek. 

Kovácsné Gávay Katalin kérte, írjuk meg, hogy Jacsó Pál, az Avason működő civil egyesületek képviseletében volt nagy segítségükre a szervezésnél, és az avasi gyülekezet is boldogan adta a helyet a koncerthez.

(A borítóképen: Az Animus Csengettyű Együttes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában