Kiállítás

2022.01.10. 07:00

Játszanak a színekkel, ez a Szín-Játék

A színek mesékbe ágyazva kelnek életre, felfedve sajátos egyéni karakterüket.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

Szín-Játék címmel nyílik meg a Hámori Waldorf Iskola diákjainak jubileumi kiállítása január 18-án délután 5 órakor a miskolci Ifjúsági Házban.

 

Jó barát, engedelmes szolga

 

A festés kiemelt szerepet játszik a Waldorf-tantervben mint az érzelmi nevelés fontos eszköze, mondta az Észak-Magyarországnak Rőczei Zsanett, az intézmény rajztanára.

 

Az első évek festésóráinak még nem egy kép létrehozása a célja, hanem a folyamat átélése. A színek mesékbe ágyazva kelnek életre, felfedve sajátos egyéni karakterüket. Kezdetben szabadon áramlanak, keverednek egymással a színek a vizes papíron, majd az évek előrehaladtával feltárják talányaikat és eszközül szolgálnak az ábrázoláshoz és az érzelmek kifejezéséhez.

 

A színek jó baráttá, engedelmes szolgává válnak a diákok kezében.

 

Végtelen távlatok nyílnak előttük az új technikák megismerésével: akvarell, viaszkréta, színes ceruza, kézzel festett fonalak, pasztellkréta, tus, szén, tempera, akril- és olajfesték vezeti őket a színek gazdag és rejtélyes világába, sorolta a pedagógus.

 

Harminc éve

 

Hozzátette: a Waldorf-pedagógia több mint száz éve van jelen a világban, a Hámori Waldorf Iskola pedig harminc éve színesíti Miskolc oktatási palettáját. Az iskola 1992-ben szülői kezdeményezésre jött létre, és azóta virágzik töretlenül.

 

A Waldorf-pedagógia célja, hogy módszerével és neveléselméletével a gyermekek egészséges fejlődését támogassa.

 

A mindennapok szerves része

 

Ennek érdekében teljes mértékben tekintetbe veszi az életkori sajátosságokat és az adott korhoz tartozó fejlődési törvényszerűségeket. A testi, lelki és szellemi adottságok fejlesztésére egyformán hangsúlyt fektet az egységes művészeti, gyakorlati és intellektuális képzés útján, így az oktatásban „a szív, a kéz és a fej” egyidejű nevelése jelenik meg. Gondolkodás, érzés, akarat, ez a hármasság hatja át a tanterv egészét. A művészet, az alkotótevékenység mindennapjaink szerves része, a világ megismerésének fontos eszköze, vallják a Waldorf-pedagógusok – fogalmazott Rőczei Zsanett.

 

(A borítóképen: Hencz Dóra alkotását egy Monet-kép ihlette)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában