kiállítás

2021.11.21. 08:30

Fenséges természet – fénnyel írt üzenetek

Kiállítás nyílt Murvai György fotóművész munkáiból a megyei könyvtárban.

Filip Gabriella

dav

Fotó: Duró Tímea

Kiállítás látható Fenséges természet címmel Murvai György fotóművész alkotásaiból a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének első emeletén.

Az alkotó valamennyi képével – a címnek megfelelően – a bennünket körülvevő természet szépségére, fenségére irányítja figyelmünket.

Nem csak a valóságot látjuk

A Fogarasi-havasok legnagyobb tengerszeme, a torockószentgyörgyi óriások vára, a Gyilkos-tó, a dunántúli Hegyestű és Szigliget, a Tisza, a rudabányai tengerszem, a lillafüredi Hámori-tó és sok-sok virág, pillangó, pitypang, őszi falevél – ez mind ott van a könyvtárban.

Látható, érzékelhető a fények játéka a vonuló madarakkal, a virágba boruló kikericsekkel, a hullni készülő falevelekkel… De sokkal többet mutatnak ezek a képek a látványnál, ahogy azt a kiállítás megnyitóján Kákóczki András művészettörténész is megfogalmazta: „Murvai György fotói elhitetik velünk, hogy nemcsak a valóságot látjuk, hanem az eredeti látvány absztrakciója ölt itt testet. Ezek a látszólag csendes, mozdulatlan képek a természet tanulmányozását és megértését célozzák meg. Murvai György fotói a nagy összefüggésekre, a fizikai valóságban rejtőző törvényszerűségekre való ráeszmélést hordozzák magukban. Az alkotó szeme és a néző tekintete szinte rácsodálkozik arra, hogy a természetben micsoda fenséges rend, milyen pazar tökéletesség uralkodik.”

A természet, a magyar táj csodálatát Murvai György szülőhelyéről hozta. Az Északi-Kárpátokban, a Máramarosi-havasok lábánál fekvő Felsővisón született. Elemi és középiskolai tanulmányait Nagykárolyban végezte, majd Nagybányán elektrotechnikusi diplomát szerezett. Már diákkorában is foglalkoztatta a fotózás, a művészi igényű képalkotás, a „fénnyel írás” – ahogy erre a 80. születésnapja alkalmából tavaly a korábbi lakhelyén, Nagykárolyban rendezett kiállításának címével is utalt.

Szállnak a darvak | Fotó: Murvai György

Murvai György nyugdíjazása után, 2001-ben költözött családjával a Partiumból Miskolcra. Természetesen itt is folytatta a fotózást. Tagja lett a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Körnek és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének is. 2008-ban megkapta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség Művésze (AFIAP) kitüntetést. Képei több mint száz csoportos kiállításon szerepeltek, Románián kívül eljutottak távoli országokba is.

Több mint ötven egyéni kiállítása volt Romániában, Magyarországon és Szlovákiában is. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a mostani, Fenséges természet című kiállítása előtt 2019-ben, az Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton láthattuk a költő emlékét idéző fotóit.

(A borítóképen: Murvai György és Kákóczki András a kiállítás megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában