Könyvhét

2021.09.04. 14:30

Hét választás a különösen kedves könyvek közül

Az egri Cs. Varga István hazajön Miskolcra is – az ismert irodalomtörténész most egy könyvheti rendezvény részese lesz.

Filip Gabriella

Forrás: Olvasónktól

Az ars sacra, a szent művészet elkötelezett kutatója és népszerűsítője, Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész lesz a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Miskolc, Görgey A. u. 11.) vendége szeptember 6-án, hétfőn délután fél 5-től.

Különleges ismeretterjesztés

A rendezvény ingyenesen látogatható, a könyvtár minden érdeklődő előtt nyitva áll.

Cs. Varga István leveleiben általában „egri üdvözlettel, kapuvári szívvel” köszönti barátait, ismerőseit. Érthető, hiszen Kapuváron született, ma már a város díszpolgára, Eger pedig a lakhelye, 1973-tól ott él. Tanított az egri főiskolán is, majd a debreceni egyetemen, később az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, de az első munkahelye az edelényi gimnázium volt.

Ennek is köszönhető, hogy megismerte az itteni irodalmi életet. Tizenkét éven át részt vett a Miskolcon megjelent Napjaink című irodalmi lap szerkesztésében. Nagy tisztelője volt a Szalonnán élt Kalász Lászlónak, az ő költészetét több tanulmányban elemezte, értékelte. De írt Cseh Károly, Papp Lajos és Serfőző Simon műveiről is. A miskolci Felsőmagyarország Kiadó gondozásában jelent meg – Hevesi és borsodi tájhazában címmel – a két szomszéd megye irodalmi életével foglalkozó kötete. Amikor megalakult a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a miskolci tagozat tagja lett Cs. Varga István. Természetesen rendszeresen részt vesz a Tokaji Írótáborban, az idén is tartott előadást. Két éve Hordó díjjal ismerték el eddigi munkásságát.

Az ünnepi könyvhét adta az ötletet, hogy a Miskolcon is ismert és népszerű irodalomtörténész hét – számára különösen kedves – könyvet mutasson be a könyvtári találkozón. Nem lesz könnyű a „legek” közül hetet kiválasztania, ráadásul a szervezők azt kérték tőle, a hét között kell lennie a két legutóbb megjelent kötetének.

Cs. Varga István „Nyújts feléje védő kart” – Kölcsey Ferenc: Himnusz című könyve 2020 nyarán jelent meg. Az eredeti tervek szerint januárban, a magyar kultúra napján mutatta volna be ezt a tanulmánykötetet a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A vírusveszély miatt az a rendezvény elmaradt, így most a könyvhéthez kapcsolódó előadás keretében ismerhetjük meg a kötet születésének történetét és azokat az irodalomtörténeti érdekességeket, melyekre kutatómunkája során bukkant a szerző.

A másik kiválasztott könyv a Borkultúra kettős tükörben című album, amelynek társ­szerzője, Rácz László egyetemi oktató írta a borászattal kapcsolatos szakmai részt, Cs. Varga István pedig megszerkesztette a borral kapcsolatos irodalmi összeállítást, vagy ahogy ő határozta meg a műfaját: „…ez kis antológia, versidézet- és »borvirág-gyűjtemény«…”

(A borítóképen: Cs. Varga István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában