Színházi esték

2021.07.02. 09:00

Lakodalmas színházi est péntek este az Avas Kapujában

Lajos András színművész a Soóky László által írt, Keszég László által rendezett mono­drámát adja elő.

Szaniszló Bálint

20210601 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Lajos András színművész.

Fotó: Bujdos Tibor

A Papszer 2. alatt található Avas Kapuja karöltve a Művészetek Házában lévő a Művész Klubkávézóval a kultúra széles körben való terjesztését tűzte zászlajára. Ennek szerves része a Színházi esték az Avas Kapujában sorozat, amelynek Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze lesz a főszereplője péntek este 20.30-tól.

Egy-két lagzi...

A Soóky László által írt, Papa különböző hangszereken hegedül címet viselő monodráma főszereplőjeként Lajos András a Búcsi Jazz Zenekar megalakulásának történetét mutatja be a nagyérdeműnek, akik közben egy – vagy két – lakodalom pontos leírását is megkapják.

A darab egyébként a szerző édesapját idézi meg, aki miután 1948. február 6-án hazatért a II. világháború alatt túlélt hadifogságból, kiötlötte, hogy bármi áron zenekart alapít. E szándékát az indokolta, hogy akkoriban Búcson és annak környékén nagy volt a házasulási kedv, ám ott a közkedvelt Pepes zenekaron kívül más banda nem létezett. Bár az édesapa egyetlen hangszeren sem tudott játszani, de leporolta a korábban egy munkácsi özvegyasszonytól kapott hegedűjét, s összeverbuválta a különféle hangszerekkel rendelkező helyi embereket.

A szellemesen megírt, poénokkal és sajátos humorral fűszerezett szövegből megtudjuk, hogy miként alakult meg, utazgatott egy Zetor traktor pótkocsiján és érezte magát a vidéki lakodalmakban a zenekar, valamint hogyan szerezte vissza Kalocsay Sulák József nagybőgőjét Oskar Sruhár párkányi zenetanár- és hangszerkupectől.

(A borítóképen: Lajos András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában