Megemlékezés

2021.06.06. 08:00

Darabokra tépve – Trianonra emlékeznek a pódiumműsorral

Az Irodalmi Jelen emlékszáma alapján készült a napokban Miskolcon is látható előadás.

Fotó: Olvasónktól

Tallián Mariann és Lázár Balázs, a budapesti Pinceszínház művészei június 8-án, kedden délután fél 5-től mutatják be Darabokra tépve című pódiumműsorukat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

A kor hangulatát idéző zenés irodalmi összeállítás az Aradon kiadott Irodalmi Jelen tavaly júniusban megjelent Trianon-emlékszáma alapján készült.

A traumát idéző művek

Tallián Mariann és Lázár Balázs pódiumműsorának címe az Irodalmi Jelen főszerkesztőjének, Böszörményi Zoltánnak a Darabokra tépett táj című versére utal.

„…ezeréves vágy kúszik az égbolt / testére / liliomszínű ragyogásban / lépteimet írom / a darabokra tépett / tájra.”

Az Irodalmi Jelen emlékszámában közel 60 szerző alkotását olvashatjuk. Valamennyi írás a trianoni traumát idézi – hol szomorúan, hol lemondóan, hol némi öniróniával. Az ismert költők, írók – így például Kosztolányi Dezső, József Attila, Karinthy Frigyes – mellett a legfiatalabb irodalom képviselőit is megtalálhatjuk a lapban.

Műfajilag is változatos az összeállítás, van benne fiktív levél, elbeszélés, novella, esszé, tárcanovella és sok vers. Ennek megfelelően a műsorban is lesz az irodalom mellett zene sőt, még tánc is.

A tavalyi Tokaji Írótáborban Tallián Mariann és Lázár Balázs már bemutatta az Irodalmi Jelenben megjelent művek felhasználásával készült estjét.

Ennek sikerén felbuzdulva a lap szerkesztősége úgy döntött, a Trianon-emlékszámot bemutatják más településeken is.

Így tervezték meg ezt a turnét, melynek egyik állomása a miskolci könyvtár.

A rendezvényen való részvételre ezen a honlapon lehet regisztrálni.

(A borítóképen: Lázár Balázs és Tallián Mariann)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában