előadás

2021.04.20. 16:00

Derűs gesztusszínészet, felelősséggel művelt szakma

Az Eklektikon 2048 című előadással folytatódik a héten a Miskolci Nemzeti Színház online közvetítéseinek sorozata.

Fotó: Bujdos Tibor

Nem akármilyen színpadi műről van szó – a miskolci színház napjainkig tartó legutóbbi korszakának izgalmas vállalkozását zárta Benkó Bence és Fábián Péter mije is? Vígjátéka? Komédiája? Viccesen komoly története, műfaji kalandozása.

Korszakos kísérlet

A K2 alapító szerzői és rendezői a 2016–2017-es szezonban lettek részesei a kísérletnek: mi lesz belőle, ha a független színházi világ figyelmet érdemlő alkotói a feltörekvő, azóta – e vállalkozásnak is köszönhetően – a hazai színházi világ meghatározó műhelyei közé felcsatlakozott kőszínházi társulattal közös munkába kezdenek.

Babits Mihály utolsó, az állandó háború kilátástalan világában játszódó Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című regényét írták át, vitték színre. A különleges látásmód és színpadi ábrázolás egy csapásra a miskolci közönség kedvencévé tette őket. A következő munkához már hozták saját társulatuk tagjait is: egy kitalált skandináv szerző művére alapozva született az – ugyancsak az elképzelt jövőben játszódó – Emberek alkonya. Az Eklektikon 2048 zárta a trilógiát.

Az Észak ajánlójában így foglalta össze az alkotókat foglalkoztató, kérdésként odakínált problémát szerzőnk, Bujdos Attila: „ki és milyen jogon mondhatja meg, mi a feledésre érdemes, és az örök időkig emlékezetes”.

„Kis karakterek sorára emlékezünk majd az előadásból: Boros Anna Tormay Cécile szerepében, Prohászka Fanni Janus Pannonius alakjában, Törő Gergely Petőfi Sándorként. Derűs gesztusszínészet ez, felelősséggel művelt szakma, kötéltánc a valami végtelenül komoly és a határtalanul vicces szakadéka fölötti magasban. (…) És a nagy visszatérő a miskolci színház és K2 most záruló Elza-trilógiájában: Mihály. Babits Mihály – Fandl Ferenc szerethetőn képes arcot adni a jónak és a gonosznak, és persze megint egyszer az sem ennyire egyszerű, hogy mi ez, és mi az” – idézzük az írásból.

Az Eklektikon 2048 nem csupán a színpadon állt helyt – önálló szövegként is szép sikert ért el. Benkó Bence és Fábián Péter műve jelölést kapott a színikritikusok díjára is, amikor a 2018–2019-es szezon legjobb új magyar drámáját, színpadi szövegét keresték. A pálmát más vitte el: Kelemen Kristóf Megfigyelőkje és Székely Csaba 10 című műve. Az Elza-trilógiát pedig a Színház című szakmai folyóirat tette hozzáférhetővé a világhálón, a szinhaz.net/dramak menüpontban.

A Miskolci Nemzeti Színház Eklektikon 2048 című előadását felvételről 2021. április 24-én este 7 órától láthatja a jegyvásárló közönség itt.

(A borítóképen: A kép előterében Fandl Ferenc [Babits Mihály] és Boros Anna [Tormay Cécile], hátul Horváth Szabolcs [ifj. Arnóti Dezső])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában