kiállítás

2020.09.20. 10:00

Egy csipet Nagybánya

Az előző évszázad eleje költözik a City Hotelbe egy kiállítás képein.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Nagybánya–Budapest, Budapest–Nagybánya: ezzel a címmel nyílt kiállítás a miskolci City Hotelben csütörtökön délután 4 órakor. A tárlat olyan festők képeit mutatja be, akiknek kötődése volt a híres nagybányai művésztelephez.

– Nem volt zárt közösség a nagybányai, egy szabadiskola működött ott, jöttek-mentek a művészek, főleg Budapestről Nagybányára, majd vissza, erre utal a kiállítás címe is – mondta Tóth-Szabó István, a tárlat művészeti szervezője. A nagy négyes képviselte a nagybányai iskola indulását: Hollósy Simon, Thorma János, Iványi Grünwald Béla, Ferenczy Károly. 1903-tól a 40-es évek végéig tartott, ebből a korszakból próbál a tárlat egyfajta metszetet adni. A kiállításon olyan jó nevű szerzők művei láthatók, mint például Fényes Adolf, Gráber Margit, Nagy Oszkár vagy Götz Ernő.

Egy év munkája

Összefogás útján készült a látványos tárlat, fogalmaz Tóth-Szabó István. A nagybányai művészek első nagy vándorkiállítását Miskolcon szervezték meg annak idején, 1903 környékén, sokaknak megtetszettek a képek, így több polgári lakás falait díszítették. Ezek a festmények ma már klasszikusnak számítanak. A művészeti szervező hangsúlyozta, majdnem egy év munkája fekszik benne, hogy összegyűjtsék a tárlat anyagát, sok-sok gyűjtővel, műkereskedővel tárgyalt országszerte, hogy adjanak egy-egy képet a kiállításhoz.

– Nem reprezentatív anyag ez, amely teljes képet adna az ott alkotó művészekről, hanem egyfajta ízelítő válogatás a Nagybányához köthető művek sokszínűségéből – hangsúlyozta. Megtudjuk, melyek Tóth-Szabó István személyes kedvencei: Színes Elemér Madárdal című műve vagy a nagybányai tájat bemutató képek Lakatos Artúrtól, Árnyos Violától vagy épp Fényes Adolftól.

A kiállítást Kishonthy Zsolt művészettörténész nyitotta meg csütörtökön. A tárlat egy hónapon át látható.

(A borítóképen: Tóth-Szabó István a Nagybánya-kiállítás terében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában