Napidal Sziámival

2020.07.13. 11:00

Bárkiben ott bujkálhat egy dal

Április 24-től indult el a Napidal Sziámival 365+1. Ez felhívás keringőre.

Novák Krisztina

20200125 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tizennyolcadik alkalommal adták át szombat este a megye egyik legrangosabb civil elismerését a Miskolci Múzsa Díjat. Amelyet idén a Miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium jazz tanszéke édemelte ki. képen: Müller Péter Sziámi

Fotó: Kozma I.

Müller Péter Sziámi saját YouTube-csatornáján invitál társszerző játékra mindenkit, „hivatásos vagy amatőr, befutott vagy kezdő” zeneszerzőt, aki úgy érzi, „van benne egy dal”, meg tud írni egy jó zenét valamelyik dalötlethez, ezen túl bárkit, akinek véleménye, kérdése van, hozzá szeretne szólni, vagy kíváncsi, hogyan jön létre egy dal, milyen szövegek, gondolatok születnek meg a szerzőben napról napra.

– Szakcsi Lakatos Béla barátommal beszélgettünk az egyik közös koncertünk után, aki elmesélte, bármennyi éves és bármilyen híres, mindennap zongorázik otthon néhány órát – mondta a kezdetekről Müller Péter Sziámi. – Mindezt azzal indokolta, azért teszi, mert ő zongorista. Elgondolkodtatott, és arra jutottam, követem a példáját. Mivel a költészeten belül a dalszövegírással és a dalok kitalálásával töltöm a legtöbb időt, és sok örömöm is van ebben, úgy döntöttem, mindennap írok valamit, de csavartam kicsit a koncepción, hogy közösségi játékká fejlődhessen a kezdeményezés.

Menjünk játszani

Nem kész dalokat, de nem is csak megzenésítendő verseket tölt fel a csatornára, hanem dalszerkezeteket tempóval, a verzék és refrének elhelyezkedésével, frazeálással, esetleg beszédszerű énekdallammal, ahogyan az adott dalt elképzeli.

– Mindig az életem közepében volt a dal, mai napig izgat, mitől van ekkora ereje, miért hangolódnak rá milliók valamire, ami illékony anyagokból készült, és meglehetősen rövidke – mondta az alkotó.

Január 11-én kezdte kidolgozni az ötleteket. A játék a zenészek széles körében elképesztő sikert aratott.

Többek között Dés László, Jávori Ferenc „Fegya”, Szakcsi Lakatos Béla, Darvas Ferenc, a Lóci játszik és a Pál utcai fiúk zene­karok frontemberei, a Kaláka, a freshfabrikos Szvoboda László és rajtuk kívül több mint száz zenész kapcsolódott és küldött zenét a [email protected]-ra.

Érdekesség, hogy a miskolci Szikivel (Sziklai Zoltánnal – a szerk.) társ­szerzőségben elkészült két dal és videó­klip, továbbá ugyanez a helyzet a szintén miskolci Villanyrendőr zenekarral, illetve annak frontemberével Szegedi Attilával.

(A borítóképen: Müller Péter Sziámi: mindig az életem közepében volt a dal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában