Ünnep

2020.05.16. 15:00

Sok programmal teszik könnyebbé az életet

Ünnepséget tartottak a miskolci Szépkorúak Házában a bezártság enyhítésére.

Detzky Anna

Forrás: Pixabay/illusztráció

Mióta kijárási tilalom van az idősotthonokban, igyekszünk még színesebbé tenni a lakók napjait. Szeretnénk jókedvre deríteni őket. A virágokkal telerakott nagy teraszra és a zöld udvarra kimehetnek – számolt be Hanák Pálné intézményvezető. – A telefonos beszélgetést napi szinten biztosítjuk a rokonokkal. Május 5-én Radnóti Miklós születésének évfordulójára emlékeztünk, amikor verset mondtak, és egyik ápolónőnket köszöntötték a névnapján. Máskor énekelni vagy kívánságuk szerinti slágerekre tornázni szoktunk velük. A sok szervezés persze pluszmunkát jelent, de fontosnak tartjuk, hogy mentálisan se épüljenek le az itt lakók.

Név- és születésnapok

Már hagyomány, hogy az otthon ellátottjai és munkatársai májusban közösen díszítik fel az egész épületet.

– Összevont tavaszi ünnepségeket tartottunk, április 29-ei születésnapi-névnapi rendezvényünket, a május 1-jét és az anyák napját rendeztük egyben. Idén bentre szorítkozott az ünneplés. A májusfát most a dolgozóink készítették krepp-papírból az épületen kívül. Belül pedig virágokkal, lufikkal és saját készítésű díszekkel dekoráltunk. Éppen rá lehet látni egy kiszáradt akácfára az otthon területén, amit szintén teleaggattunk. Máskor sört is, most csak virslit osztottunk. Korábbi éveinkben az udvari sátor alatt fogyasztottuk el mindezt, idén az egymástól távol elhelyezett kerti padok közelében és a szobákban. A születésnapokat és névnapokat egyébként minden hónap utolsó szerdáján szoktuk megülni tortával, pogácsával és ivólével. Számunkra is élmény hallgatni az itt elhangzó történeteket. Vannak, akik még emlékeznek a néphagyományokra, különösen a vidékiek – mesélte az intézményvezető.

Megtudtuk, az otthonba az ország több pontjáról érkeztek, és kettő híján százan laknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában