Galéria

2020.03.18. 17:30

Részletekben a szenvedély

Okostelefonnal készült természetfotóiból nyílt volna kiállítása kollégánknak. Kivételes az összeállításunk.

Fotó: Ádám János

A járvány miatt nem tudott megnyílni Ádám János kollégánk természetfotóiból a kiállítás a Miskolci Kulturális Központ Ifjúsági és Szabadidő Házban található kiállítótérben március 17-én. Az okostelefonnal készült természetfotókat kivételes összeállításunkban mutatjuk meg olvasóinknak.

Új technika

Évtizedek óta készít fotókat különböző technikákkal kollégánk, Ádám János. A kíváncsiság – és egy kicsit a kényelem – is szerepet játszott abban, hogy az új technikai megoldást, az okostelefont használja eszközként.

Aki cipelt már fotósfelszerelést, az tökéletesen megérti, hogy milyen előnyökkel jár egy okostelefonnal készült fotó. A kíváncsiság pedig természetesen alap egy profi fotós esetében.

Belenézni, megnézni, körbejárni, kitalálni – szinte mindent a képért. A szomszédos Bükk hegység pedig kifogyhatatlan forrás a természetfotóknak. Kollégánk fotós, nem természetfotós. A természet számára szenvedély.

Ádám Jánost telefonon hívtuk, hogy arról kérdezzük, mit tanácsol a nem profi fotósoknak, akik szintén szerelmesei a természetnek és rabul ejtik a természetképek: a Molnár-szikla felé tartott éppen – és fotózott.

Csoda a vízben, a kövekben

– Alkotásaimban mindenekelőtt az ember és környezete kapcsolatát, egymásra hatását, valamint a természet és az emberi lélek titkait fürkészem. Egy-egy témát alaposan körbejárok, elmerülök a részletekben. Szeretem meglátni és megláttatni a környezetünkben lévő „csodákat”, amelyek mellett hajlamosak vagyunk elmenni, anélkül hogy észrevennénk azokat. Kimeríthetetlen téma számomra a víz felületén megcsillanó napfény, a patakban gördülő kövek, a sodródó falevelek. Egyszóval az idő múlásával történő változások mindabban, ami bennünket körülvesz – magyarázta.

A Bükk hegység mellett a Pilis, a Börzsöny és a Bakony szolgált terepül, ahol a válogatáshoz használt fotók készültek az új alkotói lehetőséget nyújtó technikai eszközzel, az okostelefonnal. És fontos, hogy mindennemű utólagos beavatkozás nélkül.

– Szokatlan nézőpont, egyedi látásmód, különös perspektívák, a nem látott részletek és az érdekes kompozíció – sorolta a szempontokat, ami miatt jó egy természetfotó. Azt is hozzátette: a virágokat sokan megörökítették utánozhatatlanul és lenyűgözően, ezért ő elsősorban úgynevezett textúrafotókat készít.

(A borítóképen: Gyönyörű színekben, kivételes formákban pompázik a természet | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában