utazó kiállítás

2020.02.18. 19:30

Már Csíkszeredán „támad” a miskolci Elit alakulat

A Csíki Székely Múzeumban vendégeskedik április 20-ig a miskolci Herman Ottó Múzeum immár utazóvá átalakult kiállítása, az Elit alakulat 2.0.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A tárlat 2019 tavaszáig állandó kiállításként Miskolcon, a múzeum papszeri kiállítóépületében várta az érdeklődőket. A kiállítás sikerét jelzi, hogy 2014-ben elnyerte Az év kiállítása díjat.

A felfedezés öröme

A kiállítás maga a Bodrogközben található Karos falu határában feltárt honfoglalás kori temetők leleteit mutatja be, amely a Kárpát-medence leggazdagabb, ebből a korból származó leletegyüttese. A tárlaton a régészeti ásatások különböző fázisainak bemutatásán túl helyet kapott a kutatási eredményeket rendszerező laboratórium is, valamint egy jurta mellé rendezett pihenő-játékterem.

A kiállítás vezérfonala szerint – ahogy azt a kurátor, dr. Pusztai Tamás megfogalmazta – nem csak a régésznek van joga gondolkodni a múltról. A Herman Ottó Múzeum 5 éven keresztül múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és közönségrendezvényekkel segítette, hogy a látogatók maguk is megéljék a felfedezés örömét.

Dr. Szolyák Péter, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója a csíkszeredai kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy az Elit alakulat már most hiányzik Miskolcról, azonban tudja, hogy Csíkszeredában jó helyen lesz. A kiállítást úgy jellemezte, mint egy különleges, felfedező, kalandos kiállítást, amely olyan, mint a nagyszülők padlása, tele feltárásra váró titkokkal.

Élménypedagógiai foglalkozás

A Herman Ottó Múzeum múzeumpedagógus munkatársai január végén maguk is Csíkszeredába látogattak, hogy tapasztalataik átadásával segítsék az erdélyi szakemberek munkáját. Az egyedülálló kezdeményezés során Marosi Ágnes és Rónyai Krisztina múzeumpedagógusok élménypedagógiai foglalkozásokkal gazdagították az általános és középiskolás csíki diákok mindennapi iskolai programját, a múzeumlátogató közönség számára pedig izgalmas tárlatvezetéseket tartottak.

A projekt mindamellett, hogy az erdélyi szakembereket megismertette a miskolci múzeumpedagógiai módszerekkel, kiváló lehetőséget biztosított a két intézmény szakmai együttműködésének további bővítésére.

(A borítóképen: Marosi Ágnes miskolci múzeumpedagógus foglalkozást tart a csíkszeredai fiataloknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában