Művészet

2020.02.02. 15:00

Magyar ősbemutatóra készülnek Miskolcon

Magyarországon először Miskolcon szólal meg Leoš Janáček hegedűversenye.

Schweigert György

Ábrahám Márta hegedűművész

Forrás: Magánarchívum

Fotó: Hévízi Judit

Harminckét évvel a csehországi Brnóban megtartott ősbemutató után Magyarországon először 2020. február 6-án, Miskolcon szólal meg Leoš Janáček hegedűversenye. Az Egy kis lélek vándorlása című versenyművet Ábrahám Márta hegedűművész adja elő, a Miskolci Szimfonikus Zenekart Ronald Zollman vezényli.

A Putování dušičky címet viselő hegedűverseny töredék mű, Janáček 1926-ben kezdte el komponálni, ám befejezetlenül hagyta. Halála előtt egy évvel, 1927-ben A holtak háza című operájában a félbehagyott hegedűverseny több részletét felhasználta, ám az első tételnek szánt 13 perces darabhoz már nem tért vissza. S bár a versenymű befejezetlen formában maradt az utókorra, rengeteg érdekes és értékes példát mutat fel Janacek kései, érett alkotói korszakának gyümölcseiből.

Három kézirat

1988-ban három különböző kézirat alapján Miloš Štědroň és Leoš Faltus zenetudósok rekonstruálták a művet. Az ősbemutató 1988. szeptember 29-én volt a brnói Janáček Színházban, a szólót Jan Stanovský játszotta, a Brno Filharmonikus Zenekart Petr Vronský vezényelte.

Ábrahám Márta nevéhez több magyar és külföldi kortárs mű bemutatója fűződik. Felvette – többek között – Viski János, Balassa Sándor, Király László és Dirk Brossé hegedűversenyét, Dukay Barnabás és Sári József szólóhegedűműveit, legutóbb a magyar kultúra napján Lajtha László 2. vonóstrióját a Magyar Rádióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában