Művészet

2020.01.12. 15:30

Az évkör képeinek tárlata lesz a megyei könyvtárban

Hagyománytisztelet, kísérletezés, az új megoldások, képalkotási lehetőségek keresése.

FG

Kertész Zsolt

Forrás: Magánarchívum

Az évkör képei címmel Kertész Zsolt grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás 2020. január 14-én, kedden délután 5 órakor Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. A kiállítást megnyitja Kiss Gabriella rajztanár, a műsorban közreműködnek Kaulics Nagy Zsófia és Sz. Bíró Mariann hegedűművészek.

A székely naptár hónapjai

„Ahol az a csillag ragyog, én is oda való vagyok” – ezt a kalotaszegi népdalból származó sort választotta első önálló kiállítása mottójaként Kertész Zsolt. A képek címe pedig a székely naptárban szereplő hónapok elnevezése lett. Az ifjú grafikus megmutatja, ahogy ő látja, milyen a fergeteg, a jégbontó, a kikelet, a szelek, az ígéret, a napisten, az áldás, az új kenyér, a földanya, a magvető, az enyészet és az álom hava.

A népi kultúra iránti érdeklődését Kertész Zsolt elsősorban tanulmányainak, tanárainak köszönheti. Hogy kik voltak a mesterei, erre a kérdésre így válaszolt:

– Nagyon sok mesterem, tanítóm volt. Miskolcon az avasi Herman Ottó Általános Iskolában Hegyaljai Marika néni volt az osztályfőnököm, és Szúnyogh Szilvia rajztanárnő felügyelete alatt kezdtem el komolyabban foglalkozni a rajzolással. Az Avasi Gimnázium felvételi előkészítőjén Ihász Zsuzsanna és Homonna György rajztanároktól is sokat tanultam. A Fáy András közgazdaságiban érettségiztem, de párhuzamosan rajzszakkörre is jártam Juhász Ildikó és Kiss Gabriella tanárnőhöz. Érettségi után a S.P.I.C. Művészeti Líceumban alkalmazott grafikát tanultam, itt a művészeti tanárom Kiss Gabriella és Dunai Beáta volt. Közben rendszeresen látogattam Fata György iparművész rajzóráit is a Gábor Áron Művészeti Szakiskolában, tőle is nagyon sokat tanultam. Az alkalmazott grafikai tanulmányok után az egri főiskola képi ábrázolás szakán 2015-ben grafikusként végeztem, ahol Kótai Tamás tanár úr volt a grafikatanárom.

Ma már Kertész Zsolt is tanít. Vannak tanítványai Miskolcon, Mezőcsáton és a mezőnagymihályi általános iskolában. Munkásságával igyekszik az élő magyar néphagyományban összegyűjtött értékeket közvetíteni.

Az évkör képei című könyvtári tárlat alkotásai jól mutatják Kertész Zsolt hagyománytiszteletét, de a kísérletezést, az új megoldások, képalkotási lehetőségek keresését is. Ezek a színes képek például az úgynevezett fogkefetechnikával készültek, a manuális festékszóróként használt eszköz újszerűen jeleníti meg a képi elemeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában