Miskolc

2019.11.17. 11:30

Fontos: jó időben, jó helyen

Raszul Zsarmagambetov mindig is tudta, hogy művész lesz, pedig szülei műszaki pályára szánták.

Handa Eszter

Raszul Zsarmagambetov

Fotó: ELENA PETROVA

A fiatal, kazah származású énekes a 2018-as Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjéig menetelt, elnyerve ezzel a fellépési lehetőséget a Miskolci Szimfonikusokkal. November 25-én, Tűzvarázs bérletük harmadik koncertjén bizonyíthatja a miskolci közönségnek tehetségét. Célokról, tervekről, élményekről beszélgettünk a fiatal operaénekessel.

Olvastam, hogy óvodás korában debütált először énekesként. Már ekkor szeretett szerepelni?

Igen, először óvodás koromban léptem színpadra. Szívesen emlékszem vissza erre a pillanatra! Már ekkor tudtam, hogy énekes szeretnék lenni! Azt nem tudom, hogy mennyire tartottak tehetségesnek, de a szereplési vágyam mindenesetre megvolt, már ekkor is. Tulajdonképpen mindig is tudtam, hogy énekes leszek.

A Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. Hogyan kanyarodott hivatásszerűen mégis a zene felé?

Valóban a Műszaki Egyetemen diplomáztam. Édesapám kérésére automatizálási és irányítástechnikai szakon szereztem oklevelet, de hamar ráébredtem, hogy ez nem az én utam és beléptem a Kurmangazy Kazah Nemzeti Kozervatóriumba. Ezt a döntésemet azóta sem bántam meg, hiszen a zene kisgyermekkorom óta magával ragadott.

2018-ban szerepelt a Marton Éva énekversenyen, ahol nagyon jó kritikát kapott és többek között a Miskolci Szimfonikus Zenekar díját is ön nyerte. Milyen plusz töltetet adnak az ilyen megmérettetések egy fiatal muzsikusnak?

Hallatni magadról nem elég csupán a saját hazádban, külföldön is szerepelni kell, megragadni a lehetőségeket, folyamatosan fejlődni és továbblépni. Ezért jelentkeztem a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre. Nagyon jó élmény volt számomra, s örülök annak, hogy egészen a döntőig jutottam.

Édesanyja volt az első tanítója.Túl lehet lépni ilyenkor az anya-gyermek kapcsolaton?

Ez nem okozott számomra nehézséget egyáltalán. Sőt! Minden édesanya a legjobbat akarja a gyermeke számára, és mivel édesanyám is zenész, a legjobb alapot kaptam ahhoz, hogy operaénekesként dolgozzak.

Nagyon fiatal még, gondolom, tele van tervekkel. Megosztana velünk néhányat?

A terveim közt szerepel, hogy bemutatkozzam a világ valamennyi operaházában és koncerttermében mint operaénekes. Tapasztalatokat szeretnék gyűjteni és fejlődni általuk. Az a vágyam, hogy korunk egyik legjobb Figarója legyek.

Úgy gondolom, hogy a világ tele van jó hangú énekesekkel. Ön szerint mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres is legyen?

Először is, szép hangszín, különleges adottság és természetesen képzettség. Ha mindezek megvannak, akkor kell egy adag ambíció és szerencse is. Fontos, hogy a jó időben legyen a jó helyen az ember, ha sikeres akar lenni valamiben.

Mi volt az eddigi legmeghatározóbb élménye?

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny volt az első olyan európai megmérettetés, ahol a döntőig jutottam. Ez a verseny egy ugródeszka volt számomra az európai vérkeringésbe való belépéshez, ami amellett hogy hatalmas élmény, rendkívüli lehetőség is számomra.

Van példaképe? Mi a szívének a legkedvesebb darab?

A példaképeim Dmitri Hvorostovsky, Yuri Mazurok és a kazah bariton, Ermek Serkebaev. Nagyon sok kedvenc dalom van, de a legkedvesebb a szívemnek a Dudar-ai című kazah népdal.

2019 novemberében a miskolci zenekar vendége lesz. Mit gondol a közös programról, miként készül a koncertre?

Egyedülálló lehetőség számomra újra fellépni Magyarországon. A miskolci program igazán sokszínű. Puccini művei mellett felcsendül majd Rossini A sevillai borbély című méltán népszerű operájából Figaro cavatinája. A programot színesíti még Leoncavallo Bajazzók című operájából, valamint Borogyin Igor hercegéből egy-egy részlet, végül Sztravinszkij Tűzmadár szvitje koronázza az est műsorát. Azt gondolom, a koncert nagyszerű programot kínál a klasszikus zene kedvelőinek.


A koncertről

Tűzvarázs III.

November 25. hétfő 19.00

Művészetek Háza

Puccini: Capriccio sinfonico

Puccini: Preludio sinfonico

Rossini: A sevillai borbély – Figaro cavatinája

Verdi: Falstaff – Ford áriája

Borogyin: Igor herceg – Polovec táncok

Sztravinszkij: A tűzmadár – II. szvit

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Ének: Raszul Zsarmagambetov

Vezényel: Sándor Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában