Színház

2019.07.10. 21:00

Indul a Kaszás Attila-díj második fordulója

Harsányi Attila, miskolci színész is esélyes a fontos díjra.

Harsányi Attila, a miskolci Cyrano

Fotó: Bujdos Tibor

Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban az országos színházi évadnyitón. Szavazni augusztus 25-én éjfélig lehet a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

Csak a végeredmény

Lapunk a szervezőktől megtudta: nem közölnek rész­eredményeket, vagyis a szavazásra fenntartott időben nem lehet majd tudni, melyik művészt mennyien támogatják.

A Miskolci Nemzeti Színház közösségimédia-oldalán mindenesetre szavazásra biztatják a nézőket: Harsányi Attila ugyanis a miskolci társulatnak is a tagja. A nemrég véget ért évadban fontos szerepekben láthattuk. Ezt írta például lapunk kritikusa, Bujdos Attila a művész Cyranó-alakításáról: „Harsányi Attila Cyranója emberként emberi: látjuk, miért kellene Roxánnak éppen őt szeretnie. Nem szájhős és nem fennhéjázó, pedig valóban és egyéniséggel teljesít a küzdelmeiben. Mégis, enged az eluralkodó kétségnek. Befelé gyötrődő nagy lélek. A férfi az árnyékból, aki ott is maradna, becsületből, ha ez az általa megfizethető ár Roxán boldogságáért”.

A Kaszás Attila-díj odaítélésének egyik kritériumaként egyébként – a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett – az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók. Az idén tizenkettedik alkalommal átadandó díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A magyar nyelvű színházak saját társulatuk tagját javasolhatták. A szavazás első fordulójában mintegy 32 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alf­réd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba és Nagy Csongor Zsolt vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában