Múzeumok Éjszakája

2019.06.18. 07:30

Megmutatják magukat

Igazi kuriózumokat leshetünk meg a kapuikat megnyitó intézményeknél és cégeknél.

Tajthy Ákos

A dinoszaurusz kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján

Fotó: Ádám János

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg június 22-én, vagyis most szombaton az országban a Múzeumok éjszakáját, melynek keretein belül Miskolcon is számos program közül válogathatnak majd az érdeklődők. A Herman Ottó Múzeum, a Miskolci Galéria és a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár rendezvényeiről hétfő délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Szolyák Péter, a múzeum megbízott igazgatója azt mondta, a Múzeumok éjszakája minden évben kiemelten fontos az intézmény számára.

– Idén arra törekszünk, hogy minél többet megmutassunk a múzeum belső világából. A háttérmunkát, a szakmaiságot, olyan helyszíneket is láthatóvá teszünk, melyek máskor a látogatók számára nincsenek nyitva – sorolta Szolyák Péter.

Fókuszban a múzeum

Az intézményvezető hozzátette, az idén százhúsz éves múzeum egy tablókiállításon képekben mutatja majd meg magát, illetve ehhez kapcsolódóan nyílik meg a miskolci céhes ipar tárgyait felvonultató „Inasok, legények, mesterek” című tárlat.

Hosszú lenne felsorolni, hogy mi mindennel készül szombatra az intézmény, így a különlegességek közül szemezgettünk. A képtárban művészettörténeti kalandozásra hívják majd az érdeklődőket, melyen a múzeum legújabb jelentős szerzeményei, így reformkori festőnk Orlai Petrics Soma két alkotása is megtekinthető lesz.

Igazi kuriózumként lesz kiállítva a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvas, melyet először 1952-ben látogatott a miskolci közönség, és amelynek sziluettjét 1957 óta használja logóként az intézmény.

A Pannon-tenger Kiállítóépület fő attrakciója egy földtörténeti felfedezőút lesz. A néhány hónapja megnyílt „Dínók Földjén-MezoZOOikum” kiállításban a dinókról és világukról, míg az „Őserdei ösvényeken...” kiállításban a Kárpát-medence kialakulásának szempontjából fontos miocén korról szerezhet bárki érdekes ismeretet.

Galéria, könyvtár

A Miskolci Galéria többek között a Szalay 110 – Az argentin periódus, a száz éve indult Miskolci Képzőművészeti Szabadiskolát bemutató vagy „Az áhítat pillanatai – Gótikus és barokk szobrok” című tárlatával készül, a Színészmúzeumban üzemelő Teátrum Pincehely Galériában pedig Flaskó Attila és Urbán Tibor Képremények című videómunkáit lehet megtekinteni. Emellett több helyszínen is lesznek interaktív vagy éppen zenés programok.

A megyei és városi könyvtár sem először csatlakozik a programsorozathoz.

– A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárnak is otthont adó épület udvarán zenei programok sora várja majd az betérőket, a Lévay József Muzeális Könyvtárban pedig óránként tartunk tárlatvezetést – tette hozzá Varga Gábor, a könyvtár igazgató-helyettese.

Busz, villamos, kisvonat

A közlekedés, és a közösségi közlekedésben résztvevő járművek szerelmeseit több miskolci helyszínen is színes programok várják szombaton, a Múzeumok éjszakája apropóján.

A Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁEV) a Diósgyőr-Majláth forgalmi telep kapuit tárja nagyra, ahová vasúti jármű bemutatókat, műhelylátogatást, erdészeti munkagép bemutatókat és ügyességi programokat szerveznek. Elindul a „Múzeumok Éjszakája különvonat” is mely Miskolc-Dorottya utcáról Lillafüreden át a Fazola-kohóig közlekedik.

A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) Szondi György utcai telephelyének is kinyílnak a kapui. A cég veterán- és mezőgazdasági járműkiállítással, a Magyar Honvédség és MIŐR és a a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola lovas- és kutyás bemutatója mellett érdekes gyerekprogramokkal, szervezett telephely-látogatásokkal vár mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában