boon.hu video

2024.07.03. 17:30

A négysávos Vologda úgy kell, mint egy falat kenyér, de... - képekkel, videóval

A környéken élők a zöldfelületet féltik, de megoldás kell a miskolci belváros zsúfoltságára.

Szaniszló Bálint

A Vologda út tervezett négysávúsításának helyszíne

Fotó: Vajda János

A boon.hu részletesen végigkísérte a Dayka-átkötés néven ismert miskolci belvárosi csomópontrendszer tervezését, megépülését és működését. A csomópontrendszer alapelve, hogy kivezesse a belvárosból a Diósgyőr felől érkező gépjárműforgalmat. 

Vologda-ut-15-aj
Ezért van szükség a négysávos Vologda utcára
Fotó: BOON

A dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat találta ki a Dayka-átkötés projektet, azaz a belvárost Diósgyőr felől lezáró, az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. Innen tehát az érkező gépjárműforgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, átterelik a városrész északi oldalára. De az északi tehermentesítő út – a Vologda utca – kétszer egy sávon nem képes betölteni azt a feladatát, hogy elvezesse a megnövekedett forgalmat. Az északi tehermentesítő utat négysávossá kell tenni ahhoz, hogy nagyobb torlódás nélkül haladhasson a gépjárműforgalom.

Jött a TOP Plusz

A TOP Plusz pályázat révén most nyílt rá lehetőség, hogy kiszélesítsék a Vologda utcát. Ez lényegében egy több évtizedes adóssága a városnak. Egészen a Thököly utcai – tavaly felújított és kiszélesített – hídtól a Búza térig szeretnék kétszer két sávossá tenni az utat. A terv mintegy 2 milliárd forintba kerül.

Négy ütemben

Mint megtudtuk, az északi tehermentesítő kiszélesítése négy ütemben történne meg. Elsőként a Szentpáli utca és a Dayka Gábor utca között készülne el a kétszer két sáv. Ezt követi Dayka utca és az Ilona utca közötti szakasz, majd az Ilona utca és Győri kapui csomópont közötti rész. A negyedik ütem a kereszteződés és a Thököly-híd közötti szakaszt foglalja magába.

Féltik a zöldet

A Vologda utca környékén élők azonban azért aggódnak, hogy az út szélesítése zöldterületet vesz el tőlük, sőt fákat is ki kell vágni majd a projekt érdekében.

vologda007
Kisebb lesz a zöldterület az út szélesítése miatt
Fotó: Vajda János

Úgy tudjuk, a tervezésnél elsődleges szempont, hogy minél kisebb zöldterület szűnjön meg. Egy kutyafuttatót mindenképpen át kell helyezni, de igyekeznek úgy megoldani, hogy ne okozzanak komolyabb kellemetlenséget az ott lakóknak. 

Az elképzelések szerint az ilyenkor szükséges pályáztatás, tervezés után 2027-ben kezdődhet meg az útépítési munka és 2029-re készülhet el teljes egészében a négysávosítás. 

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában