boon.hu video

2024.05.21. 11:59

Újabb ráncfelvarráson esett át a miskolci Dayka-átkötés - képekkel, videóval

A villamosok azonnal elsőbbséget kapnak a Hunyadi János és Dayka Gábor utcák kereszteződésében.

Szaniszló Bálint

Nagyonbb várakozás nélkül haladhat át a villamos a Hunyadi és a Dayka utcák kereszteződésében

Fotó: Vajda János

Átadása óta folyamatosan zúdul a népharag Miskolc legújabb közlekedési csomópont-hálózatára, amely hivatalosan a Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések hivatalos nevet viseli. A hírnév tehát a legkevésbé sem pozitív, a gyalogosokon kívül nem nagyon találni olyan közlekedőt, aki dicsérő szavakkal illetné a projekt végeredményét. 

20240116 Balra kanyarodás megtiltva5
Ez a kereszteződés kapja a legtöbb kritikát az autósoktól
Fotó: Bujdos Tibor

Ismert, hogy a boon.hu cikkek sorozatában kísérte végig a tervezés, kivitelezés időszakát és az átadást, csakúgy, mint azt az időszakot, amely az átadás óta telt el. 
Érdekesség, hogy alapjában véve nagyon várta mindenki a Dayka-átkötés elkészültét, mert azt remélték tőle, hogy csökken a zsúfoltság a miskolci belváros közútjain. A várva várt csomópontrendszer azonban messze nem azt hozta, amit vártak.

Büntetnek szakmányban 

A Dayka-projektben leginkább a Rácz György – Petőfi Sándor – Bartók Béla tér utca térségében bevezetett új forgalmi rend váltotta ki a népharagot. Ott ugyanis - gyökeresen megváltoztatva a korábbi rendet - a Petőfi utca, Rácz György és Dayka Gábor utcák közötti szakaszán a gépjárművel történő közlekedést engedélyhez kötötték, valamint a Bartók Béla tér, Rácz György utca folytatásának a Szinva-lefedésen átvezető szakaszán a gépjárművel történő behajtást egyenesen megtiltották.  

Ráadásul a kezdeti türelem után a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület-felügyelői súlyos büntetéseket szabtak ki azokra, akik megsértették az új szabályt. Egyben megfogalmazódott, hogy a csomópontok forgalmának enyhítése végett meg kellene szüntetni ezeket a korlátozásokat. Úgy tűnik azonban, hogy ebben a kérdésben hajthatatlan a miskolci polgármesteri hivatal közlekedésszervező osztálya.

Voltak, vannak "finomítások"   

A boon.hu - meghallgatván a közlekedők panaszait - hangot adott a kritikáknak. Úgy tűnt, hogy a megfogalmazott kritikák célhoz érnek, mert a városháza sajtóosztálya még a tél folyamán közleményt adott ki, amelynek a lényege az volt, hogy Miskolc város vezetése azzal bízta meg az önkormányzat szakembereit, hogy vizsgálják meg a Dayka-átkötés környékének és a kapcsolódó utcák forgalmi rendjének esetleges módosítási és felülvizsgálati lehetőségeit, annak érdekében, hogy a közlekedés valamennyi részvevő számára a lehető legoptimálisabb legyen.

Nem kell várakozni a villamosoknak 

Azóta történt néhány ráncfelvarrás. Módosítottak a Hunyadi és a Dayka utcák kereszteződésében a rendőrlámpák programján, de ez a csúcsidőszakok forgalmi dugóin nem nagyon segített. 

A napokban azonban újra az "ollóhoz, a tűhöz és cérnához" nyúltak a hivatásos forgalomszervezők, ugyanis - mint közölték: "megkezdődött az MVK Zrt. villamosaira azoknak a bejelentkezési koordinátapontoknak a feltöltése, amelyeknek köszönhetően a Dayka Gábor és Hunyadi János utca kereszteződésében a villamos mostantól elsőbbséget kap az autóforgalommal szemben. Ez azt jelenti, hogy néhány napon belül minden villamos képes lesz a csomóponthoz közelítve programváltást generálni a forgalomirányító berendezés megfelelő alapprogramjában, így megállás nélkül, vagy mindössze néhány másodperces megállást követően át tud majd haladni a kereszteződésen.

Hat másodperc a korábbi 23 helyett

Tekintettel arra, hogy a Forgalomcsillapítási intézkedések a Dayka Gábor utca térségében elnevezésű projekt egyik központi eleme a villamos előnyben részesítése – mivel egy szerelvényen akár 230 fő is utazhat, szemben az autókban ülő egy-két fővel, a Hunyadi utca zöld jelzésének időtartama az autósok számára a jelenlegi 23 másodperc helyett a villamos érkezése esetén 6 másodpercre rövidül. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

A szakemberek továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy a Dayka utcai kereszteződés, illetve az ott működő iskola továbbra is megközelíthető nemcsak a Dísz tér felől, a Hunyadi utcáról lekanyarodva, hanem a Petőfi Sándor utcán és a Meggyesalja utcán keresztül is. Ezeken az útvonalakon át, különösen a reggeli és délutáni csúcsforgalomi időszakban rövidebb idő alatt el lehet jutni a Dayka utcára, mint a Hunyadin keresztül. A gépjárműforgalom ráadásul így háromfelé oszlik, csökkentve a dugók kialakulásának esélyét és a várakozási időt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában