Program

2024.07.07. 15:36

A harmadik Nyári Tűzünnepet tartották Tokajban – fotókkal

A hagyományőrző eseményen a város történelmi múltjára fektették a hangsúlyt és színes programokkal elevenítették fel a helyi értékeket.

Ujlaki Attila

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„Tokaj mindig is egy világhírű hely volt” – nyilatkozta portálunknak Csontos Gábor a III. Nyári Tűzünnep, Hagyományőrző és Hungarikum napok egyik főszervezője, amelyet szombaton és vasárnap rendeztek meg Tokajban. Az esemény fővédnöke dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője volt. 

Évszázados múlt

Csontos Gábor azt is elmondta, hogy a történelem során a város területe mindig is egy fontos harcászati jelentőséggel bíró hely volt. „Ha azt nézzük nagyon fontos kereskedelmi központ is volt, hiszen két nagy hazai folyónk is itt torkollik egymásba, amelyeknek a vízikereskedelemben hatalmas szerepük volt” – ismertette. 

Arra is rámutatott, hogy a vidék termőképessége és földrajzi fekvése kiemelkedő.

A mai tokaji hegy egy különleges legendával bír, ugyanis egy monda is úgy tartja, hogy a magyarok, amikor bejöttek a Kárpát-medencébe, akkor versenyt tartottak, és aki hamarabb felért a tokaji hegyre az volt a nyertes

 – mondta. 

A „Kopasz-hegy” elnevezésről is beszélt Csontos Gábor. „Évszázadokkal ezelőtt feltételezhetően nem volt ennyiféle betelepített fa rajta, így vélhetően csupasz volt, ezért is maradt a neve az, hogy tokaji Kopasz-hegy” – fogalmazott. 

Történelmi jelentőségű város

Az esemény egyik főszervezője a hely történelmi jelenetőségéről is beszélt. „A kereskedelmi és termelési funkciója mellett a térség harcászati jelentőséggel is bír, amelyre a napokban is emlékezünk, hiszen több vár is volt itt, ilyen például a Szabolcsi Földvár” – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy ezeken a napokon hagyomány őrző szellemben rendezik a programokat és még a betyárokról is megemlékeznek. 

Színes programokkal emlékeztek 

„A programokat igyekszünk minél színesebbé és elérhetőbbé tenni az embereknek, hogy mindenki megismerje a történelmünket” – húzta alá. 

A kétnapos rendezvényen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes misét celebrált a helyi katolikus templomban, majd előadást tartott, amelynek fókuszában a pogányokból lett magyar keresztényekről, a családról és a baráti kapcsolatok fontosságáról beszélt. 

Vasárnap Mónus József Farkas, többszörös hagyományőrző íjász világbajnok távlövő előadását is megtekinthették az érdeklődők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában