Megnyílt

2024.06.15. 11:00

A Sárospataki Látványtár kiállításai várják a látogatókat

A dr. Sándor József által adományozott művészi öntöttvas gyűjtemény Közép-Európa egyik legjelentősebb kollekciója.

Boon.hu

Korszerű kiállítási eszközök váják a közönséget a Sárospataki Látványtárban

Forrás: sarospatak.hu

Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők örömmel fedezték fel a Rákóczi Múzeum ritkán látott vagy most először bemutatott tárgyait. A Múzeum állandó kiállításainak sokszínűsége jellemző a Látványtárra is. A földszinti kiállítás az Iparművészeti Gyűjtemény leglátványosabb darabjainak, a bútorgyűjteménynek a bemutatója.  

Az emeleten a Textiltár központi eleme a történeti viseletsor. Az Adományozók termében három pataki öregdiák ajándéka kapott állandó helyet. Itt láthatják Szathmáry Lajos Kossuth gyűjteményét.

Közép-Európa legjekentősebb kollekciója 

A dr. Sándor József által adományozott művészi öntöttvas gyűjtemény Közép-Európa egyik legjelentősebb kollekciója. Ide került dr. Mayer József Ex libris gyűjteménye is. A Sárospatak és Zemplén tárgyi öröksége terem 240 négyzetméteres néprajzi kiállítás. Ebben megépült a város mézeskalácsos műhelye, bemutatkoznak a Zempléni-hegység csodálatos huta üvegei, a pataki kerámiák, a telkibányai illetve hollóházi keménycserepek és a sátoraljaújhelyi festett bútorok. A pinceszinten állították ki a gazdag kőfaragvány együttest. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában