Etetés

2024.06.29. 08:00

Mutatjuk: hányszor egyen a cica

A macska gyomra viszonylag kisméretű, nem bírja a hosszú koplalást.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alex Di Stasi

A kiscicáknak több táplálékra van szükségük növekedésük támogatásához, mint a felnőtt macskáknak, ezért gyakrabban kell etetni őket a nap folyamán. Hat hónapos korukig a cicáknak általában az a legjobb, ha napi háromszor etetik őket. Féléves és egyéves kor között általában a napi kétszeri etetés a legjobb – javasolja a promotions.hu.

Korral változik

Egy szakportál szerint amint a macska felnőtté válik, körülbelül egyéves korában, a napi egyszeri vagy kétszeri etetés a megfelelő. Az idős macskáknak (10 évesek és idősebbek) ugyanazt az etetési rendet kell tartaniuk, kivéve, ha a tulajdonosok eltérő utasítást kapnak az állatorvostól. Bizonyos betegségekben szenvedő macskák számára ugyanis előnyös lehet az étrend módosítása. A cukorbeteg macskákat mérsékelten szénhidrátszegény étrenddel kell etetni, míg az előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvedő macskákat általában fehérje- és foszforszegény étrenddel. 

A fogágybetegségben (ami nagyon gyakori manapság) szenvedő macskák nehezen tudják megrágni a száraz tápot. Ebben az esetben segíthet, ha finomabb méretű, nedves vagy vízzel kevert száraz ételt adunk nekik. 

Érdemes összehangolni az idejét

A macskáknak egyszerű gyomor anatómiájuk van, akárcsak az embereknek. Mivel a cicák gyomra alapvetően kicsi, néhány órán belül kiürül, és az étel a vékonybélbe kerül. 8-10 óra elteltével az üres gyomor éhség jeleket küld az agynak, emiatt a macska számára a napi 2 étkezés a legjobb, egymástól jól elkülönített időpontokban. S

zakértők szerint érdemes összehangolni az etetések idejét a macska egyéniségével. A legtöbb házi kedvenc szereti, ha békén hagyják evés közben, a reggeli készülődés idején nem is szívesen mennek oda a tányérjukhoz, amikor mindenki siet, kapkod. Ebben az esetben érdemes akkor megtölteni a tányérját, amikor még nem kelt fel a család.

Nem tesz jót az emésztésnek

Este is ugyanígy kell eljárni, ahol gyerekek vannak és este nagy a nyüzsgés, a macska habzsolhat, hogy hamarabb túl essen az evésen (amikor a természetben nagyon sebezhető), és ez nem tesz jót az emésztésének. A legtöbb nyávogós családtag szereti túlenni magát és ilyenkor a kelleténél több kalóriát visz be a szervezetébe. 

Nem kell állatorvosnak lenni, hogy észrevegyük, ha az állat elhízott, a fogyókúrázást azonban a macskák sem szeretik, inkább előzzük meg a bajt. Ehhez el kell olvasni a macskakajákon feltüntetett kalóriatáblázatot és a gyártó ajánlása szerint kell adagolni az ételt akkor is, ha ránézésre kevésnek tűnik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában