boon.hu video

2024.06.29. 15:30

KÉK lesz Észak-Kilián? (fotókkal,videóval)

Június 29-én egész nap változatos programok várják az érdeklődőket az 5. Észak-Kilián Juniális közösségi pikniken. A piknik a Kilián Észak Közösség kezdeményezése, akik nem ismernek lehetetlent, ha közösségformálásról van szó. Céljuk, hogy lakótelepként KÉK-zónává válhassanak. Erről is beszélgettünk a résztvevőkkel.

Gárdonyi Edina

Már hagyománnyá vált a program

Fotó: Vajda János

– Több éve hárman összefutottunk a lakótelepen és felmerült az igény, hogy kellene valamit csinálni. Nosztalgiáztunk, milyen jó is volt régen, amikor a lakótelepen lakók ismerték egymást, köszöntek egymásnak, történtek közös dolgok. Ennek a beszélgetésnek az lett a vége, hogy elkezdtünk szervezni egy majálist, ami júniusra csúszott, így lett juniális. Ez már az ötödik juniális, igénylik és szeretik az itt lakók és aktívan részt vesznek a szervezésben és a lebonyolításban is – ismertette a boon.hu-val az esemény múltját Jakab Zsolt, a Kilián Észak Közösség egyik alapítója.

A fókusz a közösségen van

–Ez nem egy rendezvény, hanem egy közösségi esemény, ami a közösség igényére és aktív részvételükkel jön létre évről évre. A covid-járvány évében nem tudtunk juniálisozni, de akkor hoztuk létre közösségi oldalunkat, a KÉK-et, ez a Kilián Észak Közösség Facebook-csoport. A bezártság miatt pillanatok alatt több száz főre duzzadt a csoport létszáma. Mára már 1400 tagot számlál, nemcsak a városrészben lakókat, hanem innen elszármazottakat, vagy akik érdeklődnek a közösség iránt a világ minden pontjáról.

– fűzte hozzá. 

A civil szervezetek mellett képviselteti magát a helyi óvoda, az áramot pedig a tejüzem szolgáltatja. A közösségalapító elmondta:

–Igyekszünk olyanokat megszólítani, akiknek a fókusza szintén a közösségépítés. Jelen van az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, az Otthon Segítünk Alapítvány, az Avasi Álom Civil Közösség, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, az önkormányzat részéről a Részvételi Iroda és a Civil Rádió Miskolc.

KÉK-zóna

– Vendégünk az idén Alsómocsolád. A településnek és a Kilián Észak Közösségnek a lakóit ugyanaz foglalkoztatja, hogy valamilyen módon csatlakozzanak az úgynevezett KÉK-zónákhoz. Ezek a KÉK-zónák azok a helyek a világban, ahol az emberek valamilyen megmagyarázhatatlan okból hosszabb ideig élnek, mint máshol. A kutatások szerint ennek a legfőbb oka, hogy rendben van a mentális egészségük: közösségben élnek és foglalkoznak egymással, keresik, hogy kinek lehet segíteni, hogyan lehet összefogni közösen, valamint megvalósítani. Ez a legfőbb törekvésünk.

Nagyon izgat bennünket a Kék-zóna ügye, ebben a témakörben vagyunk leginkább jelen  – mondta el Hőss Klára, aki Alsómocsoládon turisztikai vezető, de ahogy a településen sokaknak, neki is szívügye a KÉK-zóna projekt. Kérdésünkre, hogy az országban sok helyen próbálnak-e hasonló közösségeket létrehozni, elmondta, hogy ő összesen négy ilyen közösségről tud.  Hozzátette:

– Ezek a közösségek még nem találtak egymásra, most merült fel az igény, hogy segítsük egymást, ez az első állomása ennek az elgondolásnak. Ha ilyesmivel szeretne foglalkozni egy közösség, érdemesebb minél fiatalabb korban bevonni az embereket.

Francia labdajátékot is játszhatnak

Pár éve bemutattam itt a petanque-ot, nagyon szeretik és itt van hozzá megfelelő kavicsos pálya. A gyönyörű fák árnyékában igazán kellemes játszani – mondta el Raymond Lardellier, a miskolci Francia Intézet igazgatója, aki szintén észak-kiliáni lakos évtizedek óta. Nagyon szeret itt élni és örömmel osztja meg a petanque rejtelmeit kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

A francia eredetű labdajáték mellett kézműves foglalkozás a Szivárvány Óvodával, lengőteke, RelaxPont, terülj-terülj, pingpongasztal is várja a nap folyamán a kikapcsolódni és a közösségre vágyókat.

Sztrapacska és Körforgalom

Az árnyas fák tövében délután két koncert is tovább fokozza a hangulatot: fellép a Sztrapacska Blues Band és a Miskolci Körfogalom zenekar.

Minden KÉK

A juniálisok mellett az egyesület már több Kulturális Helyfoglalót szervezett, illetve a harmadik utcabálukra készülnek. A legkomolyabb tervük pedig egy fedett közösségi tér létrehozása, amit pályázatok nélkül, a közösség erejéből valósítanának meg és aminek részleteiről hamarosan portálunk is beszámol. Az egyesület működésének köszönhetően a helyiek egyre többen veszik ki részüket a helyi, közösségi tevékenységekben.

Még több videós tartalmain a youtube csatornánkon tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában