Jó hír!

2024.06.08. 07:30

Jobban védik a Sajót Kazincbarcikánál

Egyedi víztisztítóművet akakítanak ki a kazincbarcikai BorsodChemnél.

Boon.hu

A Sajó vízének védelme mindenütt nagyon fontos

Fotó: Ádám János

A globális klímaváltozás az emberiség egyik legnagyobb kihívása. Káros hatásainak csökkentésére kormányközi szinten és nemzetközi fórumokon tervek készülnek, de a klímaváltozással még hosszú ideig együtt kell élnünk. A negatív hatások régiónként eltérnek, ezért hatékony kezelésükhöz helyi klímaadaptációs eljárások szükségesek. A BorsodChem Zrt., a Miskolci Egyetem és Kazincbarcika városa közösen nyújtott be egy Európai Uniós klímaadaptációs pályázatot, a LIFE-CLIMCOOP-ot, melyben a HungaroMet Nonprofit Zrt., a Geogold Kárpátia Kft. és a KÖVET Egyesület is közreműködik.

A projekt célja a Sajóból kivett víz mennyiségének csökkentése. A BorsodChem kazincbarcikai telephelyén egy 1 m³/óra kapacitású, konténerben elhelyezett víztisztító prototípust állítottak üzembe. A Hidrofilt Kft. által egyedileg gyártott berendezést 2023. január 25-én vették át. Ezzel a készülékkel olyan szennyező anyagokat tartalmazó vizek is megtisztíthatók újrafelhasználás céljából, amelyek különben nem lennének alkalmasak ipari felhasználásra. A kihívást a szervetlen sók magas koncentrációja jelenti, mivel ezek a vizek már mentesek a szerves anyagoktól. 

Ilyen a víztisztító mű
Fotó: BorsodChem

A prototípusra érkező kezelt vízáramoknak a multimédiás szűrést követően finomsótalanítási folyamatokban csökkentik a vezetőképességét. Ezt több, reverz ozmózis- és ioncsere technológiai lépések útján lehet elérni. A korábbi ioncserélő megoldások helyett, ahol a gyanták telítése során vegyszeres regenerálása magas szennyvízmennyiséget produkált, a mostani prototípus vegyszermentes és folyamatos önregeneráló megoldása lehetővé teszi a gazdaságos technológiai víz visszaforgatást. A BorsodChem számára ez a fajta víz újrahasznosítás jelentheti a megoldást a Sajó folyóból történő vízkivétel csökkentésére. A termék, a tisztított, ionmentes víz, a kezelést követően újabb ciklust kezdhet meg a BorsodChem vízrendszerén belül vagy alternatívaként akár Kazincbarcika város vízellátottságát növelheti például öntözővíz formában.

Víztakarékosság 

A vállalat mérnökei a prototípus tesztelését több vízmegtakarításra optimális helyen is tervezik, így például a hűtőtornyok vízkörénél, a szennyvíztisztító üzem különböző kezeltvízágainál, illetve a víztisztító művek koncentrátumkezelésénél. 

Ha a prototípus kísérletei sikeresek, a BorsodChem Zrt. ipari méretben valósíthatja meg a víztisztító berendezést, amely jelentős mennyiségű technológiai víz visszaforgatását teszi lehetővé, csökkentve a nyersvíz felhasználását és a szennyvíz kibocsátását. A program szorosan kapcsolódik a vállalat fenntarthatósági célkitűzéseihez, amelynek keretében a cég vállalta, hogy 2030-ra 10 százalékkal csökkenti a Sajóból kiemelt, víz mennyiségét. Az ilyen beruházások csökkentik az aszályos időszakokhoz köthető klímakockázatok bekövetkezési valószínűségét, segítve ezzel a Sajó vízgyűjtő területén lévő településeket és vállalatokat.  A projekt eredményei és replikálhatósága jó gyakorlatként példát mutathat más város-vállalati klímaalkalmazkodási együttműködések részére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában