Nem lesz jégapokalipszis

2024.06.11. 07:00

Megvan a védelem a jégeső ellen

Működik egy rendszer, amely a jégesők által veszélyeztetett területen csökkenti a jégkár valószínűségét.

Édes Richárd

Egy marék jég a jeges felhõszakadás után

Fotó: MW

A jégkármérséklő rendszer már bizonyította hatékonyságát - mondta a boon.hu-nak a Nemzeti Agrárkamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke, Taskó József.

Az elmúlt években csökkenteni tudta a jég okozta károkat, azonban teljes mértékben nem tudja megakadályozni ezeket. 

„A rendszer alapját a talajgenerátorok jelentik. Ezek 10 kilométeres négyzethálókban egész Magyarországot lefedik, hogy a rendszer védje a gazdaságot a jégesőktől. Mikor a meteorológiai állomás jelzi az agrárkamara felé, hogy egy bizonyos területen frontok miatt jégeső várható, akkor előtte beindítják az ott működő generátorokat. Vannak mechanikus és automata generátorok is. Az automata változatokat központilag irányítják a jégesővel fenyegető helyzetekben a veszélynek kitett területeken” - ismertette a rendszer működését Taskó József. 

Így birkózik meg a rendszer a jéggel

A felszálló légmozgásnál a vízcseppek, a pára abba a magasságba kerül, ahol már mínusz fokok vannak. Ilyenkor jégszemcsék jönnek létre. A jégszemcsék a hidegben összetapadnak, így keletkeznek a mezőgazdaságra veszélyt jelentő nagyobb jégdarabok, a jégeső alappillérei.  A veszély megakadályozására jött létre a jégkármérséklő rendszer. Az a célja, hogy a jégszemek ne váljanak káros nagyságú jégdarabokká. A borsószem nagyságú jégdarab nem okoz akkora kárt a mezőgazdaságban, mint amikor jóval hatalmasabb jégképződmények hullanak a termőföldekre és a településekre. 

A rendszer az autókat, az épületeket is védi a jégeső okozta károktól

„A talajgenerátorok ezüstjodidot égetnek el, amelyek felkerülnek a felhőzetbe. Ezekhez a molekulákhoz tapadnak hozzá a magasban lévő jégszemcsék, a hideg környezetbe kerülő vízcseppek. A jégszemcsék az ezüstjodid molekulák által kisebbé válnak, hogy ne okozzanak pusztítást. Mert a kelleténél méretesebb jég a mezőgazdasági területek mellett az autók és az épületek épségére is veszélyt jelent, míg a kisebb jéggel megszűnik ez a fenyegetés”-foglalta össze a jégkármérséklő rendszer működési elvét Taskó József. 

gazdaforum_sajtaj13
Taskó József, az Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke 
Fotó: ÉM

30-40 százalékkal csökkenti a kárt

A Nemzeti Agrárkamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke elmondta: 

Megyaszón nemrégiben történt hatalmas károkat okozó jégeső. Gönc környékén, Hidasnémetiben szintén volt egy hasonló „jég-apokalipszis” két-három évvel ezelőtt.

A nagy méretű jég azonban Szlovákiában keletkezett. Három-négy évvel ezelőtt Zala vármegyében teniszlabda nagyságú jégeső tombolt, ennek az eredete Szlovénia volt.

Taskó József szerint a jégkármentesítő rendszer aktiválása óta 30-40 százalékkal kevesebb a jégkár:

A rendszer különösen jól jött az elmúlt 5-8 évben, amikor egyre nagyobb viharok támadtak, és egyre komolyabb jégkárt ígérő idők jöttek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában