boon.hu video

2024.06.25. 20:51

Izgalmas kordokumentum a Furmann Imre emlékére kiadott könyv

A könyvbemutatón dr. Pankucsi Márta jogász-szociológust, a feleségét kérdeztük a könyv keletkezéséről, aki érdekes részleteket árult el olvasóink számára.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

A könyvbemutatót a Feledy-házban tartották, amihez erős kötődése volt Furmann Imrének. Felesége elmondta, hogy Feledy Gyulával nagyon jó kapcsolatban volt a férje, ahogyan Cseh Tamással is, akinek a Micsoda útjaim című dalával indították a könyvbemutatót, hiszen az utolsó évtizedekben csak az ő dalait hallgatta.

Emlékezések

A Bíbor Kiadó gondozásában megjelent könyv három részből áll, első része az emlékezések. 

„Megkerestem Imre barátait, pályatársait, hogy ha van olyan emlékük Imréről, amit szívesen megosztanának, akkor írják le. Az emlékezőknek csak a neve szerepel, az Imréhez fűződő viszony többnyire kiderül az emlékezés szövegéből”

 – ismertette a szerző, a feleség.

Naplórészletek

A második rész Furmann Imre naplójából egy kötet. Dr. Pankucsi Márta elmondta: 

„A férjem éveken át írt naplót, 14 kézzel írt füzet maradt utána. A kézírása nehezen olvasható, és volt kollégája, barátja – aki jól tudta olvasni az írását, így gyakran a verseit is gépelte – Dr. Bihary László vállalta, hogy legépel egy naplófüzetet. Az, hogy éppen ez az időszak került a kezembe, véletlen volt.”

A könyvbemutatón a feleség felidézte, hogy férje többször megjegyezte viccesen, hogy majd ezzel a címmel jelenteti meg írásait: Furmann Imre versei – írta Bihary László. A naplóhoz Bihary László lábjegyzeteket is írt.

III/III-as akták

„Még a férjem kérte ki a Történeti Hivataltól az aktákat. Ezek alapján 1982-től figyelték meg, amiben az a hátborzongató, hogy ő akkor ügyészként dolgozott, az államhatalom része volt. Az első időkben csak a besúgók jelentései készültek, később a telefonunkat is lehallgatták, a leveleinket is felbontották, és végül lehallgatót helyeztek el a lakásunkban. Ebben az a döbbenetes, hogy mi az Avas-déli lakótelepen egy kétszobás panellakásban éltünk. A fiunké volt a gyerekszoba, és a nagyszoba – ahol az MDF is alakult, és a FIDESZ az első miskolci tájékoztató fórumát tartotta – nemcsak a mi szalonunk volt, hanem a nappalink és a hálószobánk is. Ebbe számomra a mai napig szörnyű belegondolni. A megfigyelés az iratok tanúsága szerint egészen 1989 decemberéig tartott, tehát a köztársaság kikiáltása után is folytatódott."

Megbocsátás

A felesége elmondása alapján Furmann Imre nagyvonalú és megbocsátó volt. Amikor kiderült, hogy kik voltak a besúgói, legyintett és azt mondta: „Nem voltak ők az én barátaim.”

„Én nem vagyok ilyen megbocsátó, mert többen közülük rendszeresen jártak hozzánk, ették a főztömet, itták a borunkat és olyan kapcsolat látszatát tartották fenn, hogy barátaink körébe soroltuk őket, miközben ők jelentettek a tartótisztjeiknek. Nem csak magánemberként, hanem szakmailag is probléma ez számomra – politikai szociológiával foglalkoztam egész életemben – hiszen mit mondjak azoknak az embereknek, akiket ugyanígy be akartak szervezni, és nemet tudtak mondani, vállalva ennek a következményeit”

 – mondta el dr. Pankucsi Márta azt, hogy hívő reformátusként miért okoz számára nehézséget a megbocsátás azoknak, akik megfigyelték az életüket.

Ez a könyv csak bevezetés Furmann Imre világába

– Ez a könyv csak bevezetés Furmann Imre világába, hiszen a naplóból a most megjelentetett kötet mellett van még tizenhárom füzet, és a meghallgatási jegyzőkönyvekből is rengeteg van még feldolgozatlanul – ismertette a feleség. Bízik abban, hogy a teljes napló megjelenik majd, hiszen Imre nem csak magának írta ezeket.

A könyvbemutatón a feleség, Dr. Pankucsi Márta után Dr. Bihary László, aki a naplórészleteket gépelte, Furmann Imre volt munkatársa, Dr. Kolozsy Zoltán főorvos, Imre nyékládházi legjobb barátja, és Bujdos Attila, a család régi, közeli barátja is megosztotta emlékeit a népes számban megjelent közönséggel. A közönség soraiban Furmann Imre barátai, volt munkatársai, pályatársai, a könyvet gondozók mellett ott volt Tóth-Szántai József, Miskolc megválasztott polgármestere is.

Furmann Imre a rendszerváltó MDF alelnöke, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda megalapítója volt. Később roma jogvédelemmel foglalkozott, ő hozta létre és vezette a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Irodát. Haláláig az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyetteseként dolgozott. "Köztársaságért, a jogállamért" díjat is kapott az igazságügyi minisztertől. Megkapta az Emberi Méltóságért Díjat, a belügyminisztertől az Áldozatvédelmi Díjat, és 2003-ban a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét. 2010-ben hunyt el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában