Választás 2024

2024.05.23. 20:00

Miskolcon csődöt mondott a koalíciós városvezetés

Az általunk megkérdezett politikai elemző szerint a város sokat bukott az elmúlt évek politikai csatározásai miatt.

Ujlaki Attila

Varga Andrea Klára, Függetlenek SZIVE polgármesterjelöltje, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Barkai László, a DK, az MSZP, az LMP és a PM polgármesterjelöltje

Fotó: MW

Miskolcon, mint több olyan településen, ahol az ellenzéki összefogás koalíciója csődöt mondott, Gyurcsányék célja a többi ellenzéki párt legyőzése lett – nyilatkozta portálunknak Nagy Ervin politikai elemző. Rámutatott: ez egy hosszú távú politikai stratégia, hisz a Demokratikus Koalíció (DK) már 2026-ra készül.

Taktikáznak

Az elemző szerint ugyanakkor fontos azt kiemelni, miszerint ez nem az adott településről, ebben az esetben Miskolc fejlődéséről szól, hanem hatalomtechnikai taktikázást figyelhetünk meg.

20210323_0004_MI
Nagy Ervin: ahol az ellenzéki összefogás csődöt mondott, Gyurcsányék célja a többi ellenzéki párt legyőzése lett
 

 Miskolc esetében ráadásul a balliberális oldal szervezetei közötti harc már régóta sújtja a várost. Gyurcsányék azt szeretnék elérni, ha ismét duális verseny alakulna ki, azaz az egyik oldalon a kormánypártok, a másikon pedig az általuk vezetett baloldali összefogás lenne a kihívó

 – véli az elemző.

Éleződhet a helyzet

Nagy Ervin a nemrégiben felbukkant Magyar Péter vezette Tisztelet és Szabadság Párt szerepéről is beszélt. „A DK céljaiba jelenleg a Magyar Péter-féle TISZA Párt szólhat bele, ha az EP-választásokon jó eredményt érnek el, amire a jelenlegi ellenzékváltó hangulat miatt nagyon komoly esély mutatkozik” – mutatott rá. Azt is hangsúlyozta, ha a TISZA Párt megjelenik a megyeszékhelyen, amire szintén van esély a választások után, akkor még inkább ki fog éleződni az ellenzéki pártok közötti küzdelem, ami jól láthatóan nem a lakosok érdekében, hanem a hatalmi pozíciók és fizetéssel járó állásokért folyik. 

Miskolc azon városok egyike, ahol az úgynevezett ellenzéki összefogás nem működött, s mivel rengeteg személyes ellentét alakult ki a baloldali képviselők között, így középtávon nem is várható, hogy gyümölcsöző együttműködés és stabil politikai szövetség jöjjön létre

– húzta alá. Azt is kiemelete: egy városnak pedig – ahogy az elmúlt évek bizonyították – stabil politikai vezetésre és közgyűlésre van szüksége.

Magyar Péter 
Fotó: MW

Krízis van

A baloldali krízisről is beszélt Nagy Ervin. „Az elmúlt években a politikai és szervezeti stabilitás felértékelődött. Ahol ez megvolt, ott fejlődött a település – függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetése volt” – emelte ki. Rámutatott: Miskolcon és a vármegyében a baloldal nem tudott stabilitást teremteni, így a térség lemaradt más nagyvárosok mögött, leginkább, ha a beruházásokat nézzük.

Az instabil baloldali vezetés miatt a település lemaradt a nagyvárosok közötti versenyben. Jelenleg a kormánypártok mutatnak a térségben egységes politikai közösséget, ami sokkal vonzóbb a befektetőknek és általában a választópolgároknak

 – mondta. Végezetül hozzátette: az elmúlt évek során a baloldal elvesztette hitelét mind Miskolcon, mind a vármegyében. „Nem a településsel és térséggel foglalkoztak, hanem hatalmi harcokat vívtak, és úgy tűnik, hogy a 2024-es választásokon sem lesz ez másként” – emlékeztetett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában