Anno

2024.05.26. 14:00

Tudta, hogy Miskolcon kezdeményezték az apák napját?

Harminc éve, hogy felmerült, ünnepeljük meg az apák napját, azóta minden június harmadik vasárnapja az övék.

Szoros a kapocs az apák és gyermekeik között is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey Yurlov

A borsodi megye székhely önkormányzata lehetőségei szerint támogatja a Miskolci Polgári Kör (MPK) szervezőinek az apák napja ünnepének meghonosításával kapcsolatos kezdeményezését, írta épp 30 éve, 1994. május 28-án az Észak-Magyarország. A lap egy sajtótájékoztatón elhangzottak alapján írta e sorokat, amiről az akkori miskolci polgármester, T. Asztalos Ildikó szavait is idézte.  

Dr. Furmann Imre ügyvéd, MPK- szervező egyebek között arra emlékeztetett az eseményen, hogy az apák napjáról ma már a világ több mint 80 országában megemlékeznek minden év júniusának harmadik vasárnapján. A polgári kör felhívást tett közzé, amelyben egyebek között a polgármestereket kérték, hogy az ország minden településén ajánlják ezt az ünnepet az ott élők figyelmébe. 
T. Asztalos Ildikó azért tartotta támogatásra méltónak az ünnep meghonosítását, mert szerinte a családon belül egyensúlyban kell lennie a szülők szerepvállalásának. Az apák meghatározó - egész életre szóló jelentőséggel bírnak a gyermekek  nevelésében, fogalmazott a politikus harminc évvel ezelőtt. Dr. Loss Sándor jogász-szociológus, MPK-szervező akkor azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a folklór számára nem ismeretlenek az olyan ünnepi jellegű alkalmak - például a legénybúcsúk -, amelyek a férfiak köré szerveződtek. 

Az apák napját egyébként a miskolci kezdeményezésre – a Miskolci Polgári Kör harmadik tagja Bujdos Attila újságíró volt – ma már ünnepeljük, épp a napokban van az ötlet 30 éves évfordulója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában