Segítenek

2024.04.24. 14:34

Ma van a vakvezető kutyák világnapja

Világszerte egyre több önkéntes segíti a vakvezető kutyák képzését.

Kiffer Ferencné és kutyaja, Unka

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Fotó: Gellert Gombai

A kiképzett vakvezető kutyák összlétszáma egyelőre nem éri el a Covid-járvány előtti szintet világszerte, emiatt hosszabb ideig kell várakozni a vakvezető kutyákra. Biztató azonban, hogy egyre több vakvezető kutyát képeznek, és rekordszámú önkéntes vállal munkát a képző szervezeteknél – adta hírül közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség (IGDF).

Nem volt visszaesés

A miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál nem volt visszaesés, továbbra is évente 15 vakvezető kutyát képeznek, ezért a várólista sem lett hosszabb. Alapítványuknál is folyamatosan nő az önkéntesek száma. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a nemzetközi szövetség tagjaként azt szeretné, hogy minél több vakvezető kutyát képezzenek a világon, hiszen a vakvezető kutyák nagyobb függetlenséget biztosítanak a látássérült emberek számára. 

– A vakvezető kutyák világnapján ezeket a csodálatos társakat ünnepeljük, akik segítenek gazdáiknak biztonságosan közlekedni, beilleszkedni a társadalomba és közben rengeteg szeretetet adnak

 – fogalmazta meg Berta László kommunikációs vezető. A nemzetközi szövetség közleményében 2023 legfontosabb statisztikai adatait összegezték 97 tagszervezetük adatközlése alapján. A nemzetközi szövetség adatai szerint több vakvezető kutya van a világon, mint bármely más segítőkutya. 2023-ban 19 557 vakvezető kutya dolgozott világszerte. Számuk kis mértékben csökkent a 2022-es 20 281-es létszámhoz képest. A visszaesés oka a Covid-világjárvány, hiszen azóta csökkent a kiképzett vakvezető kutyák száma. Tapasztalataik szerint Magyarországon nem volt ilyen csökkenés, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkáját is nehezítette a világjárvány, azonban folyamatosan tartották, hogy évente 15 vakvezető kutyát adnak át látássérült igénylőiknek. 

– Alapítványunk tenyésztői programjával az elmúlt években sikeresen teljesített azt a célkitűzését, hogy évente 30 kölyök szülessen. Ezek a kölykök lesznek a jövő vakvezető kutyái

 – mondta el Berta László.

 A Covid-járvány súlyos hatással volt a nemzetközi szövetség tagjaira, azonban szakmai tudásuknak és kreativitásuknak köszönhetően továbbra is biztosították szolgáltatásaikat. 

„2023-ban 2598 vakvezető kutyát képeztek ki a tagszervezetek, ami emelkedést jelent a korábbi évekhez képest, de további munkára van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk a járvány előtti szintre, amikor évente 3000 vakvezető kutyát képeztek ki” – írta közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség. Egyre többen dolgoznak a vakvezető kutyákért, 2023-ban 7007 személyt foglalkoztattak teljes vagy részmunkaidőben az IGDF szervezetek szerte a világon. Elhivatottságuk és szakértelmük több ezer látássérült ember számára teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. A kiképzés és annak támogatása érdekében alapítványuk jelenleg 15 főállású munkatársat foglalkoztat. Tavaly 38 348 egyéni önkéntes áldozta idejét és tapasztalatát, hogy segítse a szövetség tagszervezeteit. Ez jelentős növekedés a 2022-ben regisztrált 34 033 egyéni önkénteshez képest, ami jól mutatja ügyünk támogatásának erejét. Alapítványunknál folyamatosan emelkedik a vakvezető kutyák képzését segítő önkéntesek száma, tavaly 260-an önkéntesük volt. 2023-ban 9312 vakvezető tanuló kiképzését kezdték meg a tagszervezetek. Ez jelentős növekedés a 2022-es 7462-es számhoz képest. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában