boon.hu video

2024.04.13. 14:45

Tibeti hangtál, meditáció és tai chi az Ifjúsági Házban

Ezo és Egészségnapot rendeztek (ma este 6-ig tartanak a programok) az Ifjúsági Házban. Az egészség a testi-lelki-szellemi hármasság egyensúlyában rejlik, így a hagyományos egészségről szóló előadások mellett ezoterikus programok is helyet kaptak a rendezvényen.

Édes Richárd

Egészségnap várja az érdeklődőket az Ifjúsági házban

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Tibeti hangtálas foglalkozás, a transzcendentális meditáció és a tai chi: többek között ilyen programok várták (és várják ma délután 6-ig) az érdeklődőket az Ezo és Egészségnapon az Ifjúsági Házban. Az egészség a testi-lelki-szellemi hármasság egyensúlyában rejlik, így a hagyományos egészségről szóló előadások mellett ezoterikus programok is helyet kaptak a rendezvényen. Csóka Edittel, az Ifjúsági Ház intézményvezetőjével arról beszélgettünk, milyen érdekességeket, különleges élményeket tartogat a rendezvény.

Ez az első Ezo és Egészségnap az Ifjúsági Házban. Hogyan született a rendezvény ötlete?

Nagyon sok mozgásművészeti csoportunk kötődik az egészséges életmódhoz, innen jött a rendezvény elképzelése. A látogatók számára 0-101 éves korig kínálunk színes programokat. A babamasszázs érinti a legkisebbeket, de a baba-mama tornától kezdve egészen a zumba bemutatón és a társastánc órán át a miskolci mazsorettekig sokszínű a kínálatunk. Szeretjük feszegetni a határokat, így lesz Hatha jóga és Etka jóga is hangtálfürdős foglalkozással, transzcendentális meditációval.

Miről szól a transzcendentális meditáció?

Pozitív energiával szeretné feltölteni a földünket. Varga Beatrix decemberben Indiában járt. Részt vett egy tízezres létszámú közös meditáción, és egy kétórás ismeretterjesztő előadás keretében beszámol az élményeiről. Rendezvényünk látogatói megismerhetik a transzcendentális meditáció rejtelmeit, a beszélgetés és vetítés során mindent megtudhatnak arról, milyen volt Indiában.

Mi történik a tibeti hangtálfürdő során?

Az ember lelkét szólítja meg. A test és a lélek teljesen kölcsönösen működik, és a hangtálfürdő kiegyensúlyozza az embert, segít a lelki-szellemi egyensúly elérésében.

Hogyan hat a tai chi az egészségre és a lélekre?

A tai chi elsősorban a felnőtteknek szól. Rendkívül lassú mozdulatokkal dolgozik és megfeszítésekkel. A tai chi egy mozgásforma, a belső energia művészete, az ellazulásról szól. Célja az elme és a test nyugalmának elérése. De lesz asztrológiai tanácsadás és energiaszintmérés is, az egészséges étkezéssel kapcsolatos tanácsadással együtt.

Egészségügyi szűrőállomások is lesznek a rendezvényen?

Teljesen ingyenesen igénybe vehetőek a szűrőbuszaink. Lesz onkológiai tanácsadás és nőgyógyászati szűrés, valamint rák szájüregi szűrés. BMI-index mérés vércukorszintméréssel, ugyanakkor vérnyomásmérésre is lehetőség lesz a rendezvényen.

A legkisebbeknek is szólnak a programok?

Gondoltunk a gyerekekre is. Kipróbálhatják a mandalafestést, és egy planetáriumot költöztettük az Ifjúsági Ház földszintjére. A Fulldome egy maximum 30 fő befogadására alkalmas félgömb, amibe bemehetnek a gyermekek és a felnőttek, és ott nézhetik meg az ismeretterjesztő filmeket. És egy 6 méter átmérőjű kupolában körbe vetítenek bennünket. Ez egy nagyon izgalmas dolog. Például megnézhetik a Szimat kapitány az űrben című rajzfilmet. A pár lépés a Mars 1.2.3. , a Pár lépés a Hold 1.2.3. már inkább felnőtteknek való.

Milyen programokkal várják még a látogatókat?

Lesz egy előadás és beszélgetés a demenciáról Dr. Kázár Ágnes doktornővel, mivel ez a betegség sajnos egyre gyakrabban jelenik meg a modern társadalmakban. Lesz Gandharva Véda Zeneterápia szitár zenével és Füvessy Norberttel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában