Időszerű

2024.04.16. 14:13

KRÉTÁ-val könnyítik meg az általános iskolai beiratkozást

A 2024/2025. tanévre történő általános iskolai beiratkozás időpontja 2024. április 18-19. Ebben az évben már online a KRÉTA felületén is elindítható a folyamat. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ezzel ugyan meggyorsítható de nem váltható ki a személyes ügyintézés.

Galambos Eszter

Beiratkozás

Fotó: Bujdos Tibor

Az általános iskolai beiratkozás minden leendő elsőst érint. A beiratkozás napján minden szülőnek/törvényes képviselőnek személyesen meg kell jelennie a köznevelési intézményben, ahol a beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolványok, dokumentumok, illetve nyilatkozatok eredeti példányát be kell mutatni. 

A beiratkozás folyamatát a szülők már saját otthonuk kényelmében is megkezdhetik a KRÉTA felületén – tudatta a napokban a Klebelsberg Központ. A rendszer lehetőséget ad a szülőknek, illetve törvényes képviselőknek, hogy előzetesen, online elindíthassák a 2024 szeptemberében tankötelessé váló gyermekek iskolába való beiratkozását, így értékes időt takaríthatnak meg. 

Mi is az a KRÉTA? 

A KRÉTA rendszer, teljes nevén az Elektronikus Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, Magyarországon a köznevelési intézmények által használt elektronikus napló és intézményi menedzsment rendszer. Célja, hogy egységesítse az oktatási intézmények adminisztrációs folyamatait, lehetővé téve a tanárok, diákok és szülők számára az oktatási információk könnyű elérését és kezelését. 

A rendszerhez hozzáférés mobilalkalmazáson keresztül vagy webes felületen történik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bárhol és bármikor hozzáférjenek a szükséges információkhoz, feltéve, hogy rendelkeznek internetkapcsolattal. A KRÉTA rendszer jelentősen hozzájárul az oktatási folyamatok digitalizálásához és modernizálásához. Magyarországon már 2018-2019. tanévtől a Kréta Elektronikus ellenőrzője nyújt segítséget a szülőknek és tanulóknak a tanulmányok alatti naprakész információhoz jutásban. 

A naplóba beléphet szülő és diák, naprakészen láthatják a tanuló tantárgyankénti jegyeit, mulasztásait, értesülhetnek a faliújság-bejegyzések kapcsán az iskola legfontosabb hirdetményeiről, itt lehet igazolni a hiányzásokat és a késéseket, ide teszik fel a pedagógusok a házi feladatokat, s azok teljesítési határidejét. Az e-napló tehát nemcsak a tanárok, hanem a szülők dolgát is megkönnyíti: pár kattintással be tudják fizetni a gyerek menzapénzét, értesítést kaphatnak a telefonjukra a jegyekről. 

Hogy történik az online beiratkozás? 

A KRÉTA felületre való biztonságos belépést követően, a beiratkozáshoz szükséges személyes adatok kitöltése után lehet megjelölni a gyermeknek választott iskolát, akár a lakcím szerinti körzetes iskoláról, akár más, nem körzetes iskoláról van szó. Ezen felül lehet nyilatkozni a gyermek nemzetiségi oktatásáról, a napi étkezéséről, az etika vagy hit-erkölcstan közötti választásól, de arról is, hogy melyik hozzátartozó viheti el az iskolából a gyermeket, azaz minden olyan információról, ami a gyermek, a szülő és az iskola mindennapi életében elengedhetetlenül fontos. 

A felület egyszerűen kezelhető, ha mégis elakadna valaki, egy rövid videó, illetve útmutató is segít az eligazodásban. A beiratkozási folyamatot április 19. 18 óráig a KRÉTA rendszer e-ügyintézés felületén lehet kezdeményezni. 

Tájékozódjunk időben! 

Két nap áll tehát rendelkezésre, amikor személyes jelenléttel az iskolában lehet az ügyeket intézni. A határidőket is figyelembe véve érdemes azonban sokkal hamarabb a kiválasztott, vagy körzetes iskola honlapjáról is tájékozódni. Ez azért fontos, mert itt jellemzően felsorolják, hogy milyen kitöltött dokumentumokra és bemutatott okmányokra van még szükség és sok helyen időpontfoglalás is lehetséges. 

Segítséget kaphatunk még a KRÉTA működésében és elolvashatjuk a tankerületi tájékoztatót is. Ezeken a napokon a tankerületi iskolákban április 18-án csütörtökön, reggel 8 tól este 19 óráig, április 19-én pénteken, reggel 8-tól este 18 óráig várják a beiratkozókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában