Matyó Húsvét

2024.04.01. 08:00

A vödrös locsolkodás sem marad el hétfőn Mezőkövesden

Húsvét vasárnap kezdődött Mezőkövesd egyik leglátogatottabb rendezvénye a Hadas Városrészben. Folytatódik a programkavalkád.

Galambos Eszter

A matyó fiúk már felkészöültek a locsolkodásra

Fotó: Ádám János

Az idei Matyó Húsvét, a kétnapos programkavalkád egyik leglátványosabb programja a vödrös locsolás lesz hétfőn. Ez a program egy igazi kuriózum, hiszen matyó népviseletbe öltözött fiúk és lányok locsolkodnak négyszer a nap folyamán: 11.00, 12.15, 13.30 és 15.15 -kor. 

matyo-husvet-22-aj
Kézműves húsvéti ajándékok is vásárolhatók
Fotó: Ádám János

 

Kazárné Kalber Nikolett főszervező, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Kulturális, Könyvtári, Turisztikai és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Matyó Húsvét gyermekprogramksi közül kiemelte a tojásfestést, ahol különböző technikákat lehet elsajátítani és többek között matyó mintát is lehet rajzolni, speciális színes matyórózsát, vagy matyótulipánt szakemberek segítő közreműködésével. Közben a felnőttek az úgynevezett „felnőttmegőrzőben" tevékenykedhetnek, ahol szórakoztató programokkal készülnek számukra. 

Táncosok, énekesek 

A színpadi programok közül nagyon látványosnak ígérkezik a matyó népviseletbe öltözött tánccsoportok, énekcsoportok bemutatkozása, egészen a legkisebbektől a senior kategóriáig.
Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a kézműves alkotóházak is nyitva lesznek: mézeskalács, bútorfestő, hímzőház, zeneház mindegyike látogatható lesz és vásárolni is lehet majd. Rossz idő esetén sem szabad elkeseredni, mert a programokat mindenképpen megtartják. 

Színes kísérőprogramok 

Számos programmal várják a családokat. Lesz például magyar mese játékpark, babasarok, óriásbuborék fújás, hímes tojás műhely, kirakodóvásár, mesterségbemutatók, interaktív kiállítás, foltvarró tárlat és foglalkozás.
A Hadas városrész mellett a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum is készült a húsvétra, húsvéti állatudvarral, valamint kovácsbemutatóval várják a látogatókat. A Matyó Múzeumban kézműves-foglalkozás, valamint Kókáné Pásztor Éva népi iparművész által tartott szűcsbemutató lesz A Takács István Gyűjteménybe betérő vendégek pedig különböző gyermekfoglalkozásokon vehetnek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában