Sajtónap

2024.03.13. 13:01

Bujdos Attila az Év újságírója

Az Észak-Magyarország és a Borsod Online szerkesztőségének szavazásán született a döntés.

Bujdos Attila, az Észak-Magyarország és a Borsod Online szerkesztője kapta idén az Év újságírója elismerést

Fotó: Ádám János

Szerkesztőségünk minden évben titkos szavazáson dönt róla, hogy kit tart érdemesnek az Év újságírója díjra. Szerdán Csákó Attila, az Észak-Magyarország és a Borsod Online főszerkesztője ismertette a szavazás eredményét:

– Egy díj mindig nagy értékkel bír, különösen akkor, ha egy adott szakmában a végeredmény a kollégák szavazata alapján születik meg. Azt gondolom, hogy az Év újságírója elismerést – nem csorbítva a győztes érdemeit, munkáját – többen is megkaphatták volna. De a díjak sajátossága, hogy egy győztes van, aki ráadásul a kollégák szavazatainak jelentős részét megszerezte. Attiláról nem kell sokat mondanom, hiszen a voksok is bizonyítják, mekkora érték az ő szakmai munkája és emberi mivolta. Attila, gratulálok, és köszönöm a munkádat! – mondta.

A díjazott – megköszönve az elismerést – ezekkel a gondolatokkal reagált:

– Minden évben elhangzik, mint most is: ennek az elismerésnek az értékét az adja, hogy az újságírók közössége dönt róla. Mi mondjuk meg, kinek a munkáját tartottuk annyira fontosnak, hogy ezt ne csak a magunk számára rögzítsük tényként, hanem az olvasóinkkal is tudassuk: nekünk most ő számított, ne maradjon hát nevezetlenül. Lehet, van benne valami szemérmesség is, ahogy a mindenkori díjazott – emlékeim szerint – soha nem kérdez vissza: miért engem neveztetek meg, miért rám szavaztatok. De ismerve magunkat, szinte biztos vagyok a számvetés létezésében, rendre élünk az alkalommal, hogy eltűnődjünk rajta, mi is volt az, amire mi magunk is úgy gondolunk: ez valóban fontos tett volt. Valami maradandó. Vagy ha nem is maradandó, de legalább néhány percre jelentett valamit, valakinek. Amire számítani, amire építeni lehet. Újságírás a hírdömpingben, a szakmánk folyamatos hang- és hangsúlyváltásban létező valóságában. Én újságíróként főleg interjúkat készítek, elsősorban a kultúra területén létező és dolgozó emberekkel. Ez általában nem olyan műfaj, és nem az a terület, ami önmagában alkalmas volna a mindenkori változás nagy folyamatainak a leírására. A „nagy képre” ráközelítés az újságírás egészének a vállalása lehet. De két ember beszélgetése, azzal a szándékkal, hogy ezt mások is elolvassák majd, árnyalhatja a saját magunkról és a világunkról való tudásunkat. Biztosan nem nekem kell megítélnem, hogy ez mikor és hogyan jelent bármit is bárkinek. De szeretek néha úgy gondolni erre az egészre, mint ami értelmet nyerni képes. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában