Nagy a sietség

2024.03.11. 07:00

Rendkívüli közgyűlés Miskolcon! Nekiveselkednek újra a 14 év alattiak kedvezményes közlekedésének

A február utolsó napján megtartott rendes közgyűlésen nem kapták meg a szükséges képviselői támogatást a miskolci közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések.

Szaniszló Bálint

Nincs jól összehanolva a közlekedés

Fotó: Ádám János

Jelen állás szerint április 1-jétől továbbra is a mostani áron utazhatnak a miskolci villamosokon és buszokon a 14 év alattiak. Ez úgy eshetett meg, hogy a február 29-i idei első rendes miskolci közgyűlésen Badány Lajos városüzemeltetésért felelős alpolgármester ugyan sürgősséggel terjesztette a miskolci közgyűlés elé a Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetése érdekében című javaslatot, de az - kellemetlen meglepetést okozva - nem kapta meg a szükséges támogató szavazatokat. Zavar támadt ugyanis a várost többséggel irányító Velünk a Város frakció tagjainak sorában.

Hiába tartották fontosnak 

Ez az előterjesztés azért lett volna rendkívül fontos és sürgős, mert tartalmazta azt az elképzelést is, amelyet Veres Pál polgármester egy korábbi Facebook-posztjában így vezetett elő: „Hamarosan aláírásgyűjtést indítunk, hogy tudjam, a miskolciak támogatják-e az ingyenes és zöld tömegközlekedést a városban.  Tizenötezer aláírást szeretnénk összegyűjteni 2024. március 15-ig. A 15 ezer aláírás birtokában április 1-től próbaképpen ingyenessé tesszük minden 14 év alatti miskolci számára a tömegközlekedést.”  

MVK-utazas-illusztracio-03-aj
Jelen állás szerint április 1-jétől továbbra is a mostani áron utazhatnak a miskolci villamosokon és buszokon a 14 alattiak
Fotó: Ádám János

Az említett aláírásgyűjtés - tudomásunk szerint - elmaradt, de a "közösségi közlekedés minőségének javítását célzó" előterjesztés - kicsit módosított formában - tartalmazta a fiataloknak szóló kedvezményt. A javaslat úgy szólt, hogy április 1-jétől a 14 év alattiak egy vonaljegy áráért vásárolhatták volna meg a miskolci helyi kombinált - villamosra és buszra is érvényes - bérletet.

Nem működött a szavazógép 

A február 29-i közgyűlésen az előterjesztés ismertetését követően dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője négy képviselőtársa nevében egy módosító indítványt nyújtott be. Azt javasolták, hogy az MVK-val kapcsolatos teljes közszolgáltaltatási szerződésről ne szavazzon a testület, mert azt alaposabban elő ellene készíteni. A 14 év alattiak kedvezményes közlekedése azonban fontos és sürgős döntés, ezért arról mindenképpen voksoljanak.  

A voksoláskor így elsőként a dr. Simon Gábor és négy képviselőtársa által benyújtott módosító javaslatról szavazott a közgyűlés. A minősített többség szabályai szerint 15 igen voks volt szükséges az elfogadáshoz. E helyett azonban mindössze 7-en - köztük a javaslattevők - szavaztak igennel. Egy nem szavazat volt és összesen tizenheten - köztük a polgármester és az alpolgármesterek, a jobbikos képviselők és a Fidesz, valamint a KDNP frakciók tagjai tartózkodtak. Ez a javaslat tehát elbukott.  

Az eredeti előterjesztés sem járt sokkal jobban. Arra ugyanis 11 képviselő voksolt igennel, 1 nem szavazat volt és 12 képviselő tartózkodott. 

A mai rendkívüli közgyűlésen újra nekiveselkedik a testület, hogy megtárgyalja Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetése érdekében című javaslatot és - remélhetőleg - lesz elegendő igen szavazat is az elfogadásához.

Ingatlaneladás is téma lesz 

A testület mindezeken túl "egyes ingatlanok" eladásáról is dönt sürgősséggel és - harmadikként - tárgyalnak a Javaslat az Országos Tornaterem Felújítási Program - VIII. ütem keretében megvalósuló beruházással kapcsolatos döntés meghozatalára napirendről, amely a miskolci városi sportcsarnok energetikai korszerűsítéséről szól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában